Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor

498

Nakon 10 godina postupka, Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala) izrekao je danas drugostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.


Haški tribunal osudio je na doživotnu kaznu zatvora bivšeg predsednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga Radovana Karadžića.

Odbrana Radovana Karadžića nije uspela da dokaže da nije kriv za masakr u Sarajevu, na Markalama, kao ni za „terorisanje stanovnika Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem tokom višegodišnje opsade glavnog grada BiH“, rekao je predsednik Žalbenog veća Van Josen.

– Odbrana nije uspela da dokaže da je veće donelo pogrešne zaključke u presudi u kojoj je osuden za zločine u 20 bosanskih mesta – rekao je predsednik Žalbenog veća.

[wonderplugin_slider id=75]

 

 

Žalbeno veće odbacilo je žalbu odbrane da je suđenje bilo nepravično.

Ostali članovi veća koji su učestvovali u donošenju ove odluke su sudije Vilijam Sekule iz Tanzanije, Vang Joensen iz Danske, Hoze Solaes iz Španije i Grasijela Santana iz Urugvaja.

Karadžića je u martu 2016. godine sudsko veće Haškog tribunala osudilo na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Žalbeno veće Mehanizma sada može tu presudu da potvrdi ili da je preinači u vidu smanjenja kazne ili povećenja na kaznu doživotnog zatvora.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here