Srbija ima deficit radnika u svim sektorima, nedostaju vozači, inženjeri, treneri…

1589

Srbija se suočava sa deficitom radne snage u svim sektorima, pa ovdašnjim poslodavcima nedostaju kadrovi od vozača, preko personalnih sportskih trenera do inženjera, rekla je predstavnica Unije poslodavaca Srbije Ljiljana Pavlović.


Ona za Fonet upozorava da istraživanja i razgovori sa poslodavcima u protekle tri godine ukazuju na to da u Srbiji ne postoji privredni sektor bez deficita kadrova. Prema njenim rečima, ne radi se samo o deficitu na tržištu rada, već o nedostatku stručnog kadra.

[wonderplugin_slider id=173]

 

„Izlaze nam generacije koje tokom formalnog obrazovanja nisu stekle sva potrebna znanja koja su neophodna za obavljanje nekih poslova u privredi“, navodi Pavlović i dodaje da više nije reč samo o zanatima za čije školovanje ne postoji interesovanje mladih, već i o inženjerskim pozicijama. „Postoji nesklad između onoga što privredi treba i onoga što formalno obrazovanje proizvodi“, ocenila je Pavlović.

Ona dalje navodi čitav spisak zanimanja i radnih mesta koja poslodavci teško popunjavaju.

„U saobraćaju nam nedostaju vozači, oni su otišli trbuhom za kruhom u inostranstvo gde im je ponuđena mnogo veća zarada nego što naši poslodavci mogu da ponude u Srbiji. U građevinskoj industriji nam nedostaju inženjeri, u informacionoj tehnologiji nam nedostaju programeri i dizajneri“, navodi Pavlović.

Deficit nije poštedeo ni sektor sporta i rekreacije.

„Razgovaramo sa poslodavcima koji su u potrazi za personalnim trenerima. Nama su svi personalni treneri u Dubaiju, tamo zarađuju mnogo veći novac nego što mogu da zarade ovde“, objašnjava Pavlović.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Ona, ipak, ističe da ovakvu vrstu radne migracije nije moguće sprečiti i zabraniti, pa je mlade ljude, željne iskustva i znanja, potrebno pustiti da ih steknu, ali im nakon toga treba omogućiti uslove da se vrate, nađu adekvatan posao i grade srpsku, a ne neku tuđu ekonomiju.

„To nije pitanje jedne institucije i ministarstva, nego svih institucija i svih politika koje kreiramo u Srbiji“, poručila je Pavlović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here