Španija prevazišla Kinu po broju zaraženih; U Francuskoj preminulo 418 osoba; Danska ukida blokadu posle Uskrsa?

Kakva je situacija u pojedinim evropskim zemljama?

920
Puste ulice u Austriji, foto: EPA (SUSANNE HASSLER-SMITH)

BEČ, MADRID, BUKUREŠT: Španija je postala treća zemlja na svetu, koja je prestigla Kinu po broju zaraženih korona virusom. Broj zaraženih u Španiji, koja broji 47 miliona stanovnika, dostigao je danas 85.195, što je porast od osam odsto u odnosu na prethodni dan, a ispred nje nalaze se samo SAD i Italija, navodi AP.


U Španiji je u poslednja 24 sata registrovano 6.398 osoba zaraženih korona virusom,a od posledica korona virusa do sada preminulo 7.340 osoba, preneo je Rojters.

Za 24 sata u Španiji je od posledica novog virusa COVID-19 preminulo 812 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U Madridu, gde je registrovana polovina od ukupnog broja preminulih, zastave su spuštene na pola koplja pošto su vlasti proglasile žalost, a očekuje se da će u podne biti održan minut ćutanja.

U Rumuniji je 285 medicinskih radnika zaraženo korona virusom, prenosi Agerpres.

U izveštaju rumunskog Ministarstva zdravlja, navodi se da je među zaraženima 91 lekar, 90 medicinskih tehničara, 26 bolničara, osmoro negovatelja i 70 ljudi među pomoćnim osobljem.

Prestonica Bukurešt beleži najveći broj zaraženih medicinskih radnika.

Broj inficiranih u Austriji se povećao na 9.377, umrlih 108

U Austriji je broj osoba pozitivno testiranih na novi korona virus porastao na 9.377, a broj preminulih povećan je na 108, saopštilo je danas posle podne Ministarstvo zdravlja.

Broj hospitalizovanih i posebno onih na intenzivnoj nezi, takođe, konstantno raste, i sada je na bolničkom lečenju 999 osoba, od kojih je 193 na intenzivnoj nezi.

Do sada je od virusa korona izlečeno 636 osoba.

[wonderplugin_slider id=154]

 

Posmatrano po pokrajinama Tirol ima 2.205 inficiranih virusom korona, Gornja Austrija 1.535, Donja Austrija 1.533, Beč 1.235, Štajerska 958, Salcburg 855, Forarlberg 616, Koruška 261 i Burgenland 179.

Najviše umrlih je u Donjoj Austriji, 28, a slede Štajerska sa 24, Beč 23, Tirol 13, Salcburg I Gornja Austrija sa po 7, Burgenland 3, Koruška 2 i Forarlberg 1.

Samo još trećina respiratora slobodna

U Austriji je trenutno samo još nešto malo više od jedne trećine respiratora slobodno, a kod kreveta na intenzivnoj nezi u bolnicama tačno polovina, proizilazi iz podataka Ministarstva zdravlja.

U Austriji ima trenutno 2.548 respiratora, a slobodno je samo još 908, ili 35 odsto.

Ostali respiratori su već u upotrebi za pacijente koji imaju i druga oboljenja od virusa korona.

Kapaciteti respiratora su različiti po pokrajinama, tako da je u Donjoj Austriji trenutno slobodno 50 od ukupno 550 uređaja.

U Štajerskoj je slobodno 16 odsto kapaciteta, u Beču 19 procenata, a glavno žarište virusa korona, pokrajina Tirol, ima još 126 od ukupno 215 respiratora slobodno.

Najrelaksiranije je stanje u Salcburgu gde je 82 odsto respiratora slobodno, kao i u Gornjoj Austriji sa 70 odsto.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc želeo je da naruči dodatnih 1.000 respiratora kod nemačkog proizvođača “Dreger”, ali je šef te kompanije Štefan Dreger, u nedavnom intervjuu “Špiglu” rekao da će Austrija moći dobiti svega 50.

Što se tiče kreveta na intenzivnoj nezi za pacijente sa virusom korona stoji na raspolaganju 1.071 od ukupno 2.159.

Trenutno je u Austriji 193 od ukupno 999 hospitalizovanih obolelih od virusa korona na intenzivnim odeljenjima.

Prema procenama stručnjaka broj obolelih koji će morati da budu hospitalizovani porašće do 7. aprila na 1.285 osoba, a broj onih za intenzivnu negu na 256.

To je procena na osnovu pretpostavke da se nastavlja aktuelni trend sa krivom koja se zaravnjuje kao što je slučaj bio proteklih dana.

Belgija vrhunac pandemije očekuje početkom aprila

Belgija u poslednja 24 sata beleži 82 nove žrtve korona virusa, uz dnevni rast identifikovano zaraženih od preko 1.000, a zdravstveni radnici procenjuju da se vrhunac pandemije u zemlji može očekivati početkom aprila.

Belgijski stručnjaci konstatuju da je broj preminulih od korona virusa u zemlji premašio 500, ali u ukazuju na trenutno smanjenje intenziteta infekcije.

Lekari napominju sa se zemlja nalazi ”u nedelji istine” i da se mora ostati oprezan do kraja.

U Centru za javno zdravlje Belgije navode da je do sada u zemlji potvrđeno 11.899 pacijenata sa infekcijom COVID19, od čega je ukupno preminulo 513 ljudi.

”Još nismo dostigli vrhunac pandemije, ali se kriva broja zaraženih malo smanjuje. To je ohrabrujući znak, ali će u narednim danima biti potrebno održavamo značajne napore”, kaže portparol Centra Emanuel Andre.

Belgijske vlasti navode da se od ukupno 4.524 hospitalizovana pacijenata, 927 nalazi na intenzivnoj nezi, čime je ispunjeno više od 60 posto ukupnih kapaciteta kreveta za intenzivnu negu u bolnicama širom zemlje.

Belgijski lekari upozoravaju da ukupni broj zaraženih u zemlji prevazilazi broj potvrđenih slučajeva COVID19.

Zaključuje se da je borba protiv korona virusa ”maraton, a ne sprint”, a da se vrhunac pandemije u zemlji očekuje početkom aprila.

Nemačka planira aplikaciju za praćenje zaraze koronom

Nemačka se nada da će u narednih nekoliko nedelja pokrenuti aplikaciju za pametne telefone koja bi pomogla u pronalaženju infekcije korona virusom, nakon što se pojavio široki politički konsenzus da prihvatanje modela koji je Singapur pokrenuo može biti efikasno bez narušavanja privatnosti ljudi.

Nemci duboko sumnjaju u digitalni nadzor, a upotreba podataka o lokacijama pojedinih pametnih telefona radi praćenja širenja pandemije bila bi protivzakonita prema nacionalnim i EU zakonima o privatnosti, preneo je Rojters.

Hitna rasprava, međutim, dovela je do sporazuma unutar stranaka koje su se složile da će biti korisno i prihvatljivo preko Blulututa (Bluetooth) pratiti „rukovanje“ između pametnih telefona iz neposredne blizine.

To bi ličilo na singapursku aplikaciju TrejsTugeder (TraceTogether) koja beleži nedavnu istoriju takvih kontakata na uređaju. Ako vlasnik pametnog telefona bude pozitivan na testu za Kovid-19, mogu se preuzeti podaci tako da timovi za kontakt mogu brzo stupiti u kontakt sa drugima u riziku.

„Uvereni smo da ćemo rešenje moći da objavimo u narednih nekoliko nedelja“, saopštio je Fraunhofer Institut za telekomunikacije pri Institutu Hajnirih Herc (HHI).

HHI, jedan od nemačkih instituta za primenjena istraživanja, naveo je da sarađuje s drugima širom Evrope na razvoju aplikacije koja bi omogućila da se blizina i trajanje kontakata među ljudima sačuvaju dve nedelje na mobilnim telefonima anonimno i bez korišćenja podataka o lokaciji.

„Preduslov za takvu aplikaciju je potpuno poštovanje nemačkih zakona o zaštiti podataka i upotreba na dobrovoljnoj osnovi“, saopšteno je iz HHI.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Danska bi mogla postepeno da ukine blokadu posle Uskrsa

Danska bi mogla postepeno da ukine blokadu nakon Uskrsa ako broj slučajeva korona virusa i smrtnih slučajeva ostane stabilan, izjavila je danas premijerka Mete Frederiksen.

Ta nordijska zemlja u kojoj je bilo 77 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom, prošle nedelje je produžila do Uskrsa dvonedeljnu blokadu kako bi ograničila fizički kontakt između svojih građana, preneo je Rojters.

„Tokom protekle nedelje broj prijema u bolnicu je rastao nešto sporije u odnosu na proteklu sedmicu i nije bilo eksplozija u brojevima koje smo videli u drugim zemljama“, rekla je Frederiksenova na konferenciji za novinare.

Prošle nedelje, broj hospitalizovanih osoba zbog korona virusa u Danskoj se otprilike udvostručio sa 254 na 533, pokazuju podaci danske zdravstvene uprave.

Broj smrtnih slučajeva smanjen je juče na pet u odnosu na osam u subotu i 11 u petak.

U Danskoj ima ukupno 2.577 zaraženih od korona virusa.

U Francuskoj preminulo 418 osoba

Francuske zdravstvene vlasti saopštile su danas da je u toj zemlji zaraze korona virusa umrlo 418 osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao na 3.024.

To je porast od 16 procenata, čime je Francuska prešla cifru od 3.000 umrlih, nakon Kine, Italije i Španije, preneo je Rojters.

Broj preminulih koje saopštava vlada odnosi se samo na one koji umiru u bolnici, ali vlasti navode da će vrlo brzo moći da prikupe podatke o preminulima u penzionerskim domovima, što će verovatno rezultovati velikim porastom broja preminulih.

Direktor zdravstvene organizacije Žerom Salomon rekao je na konferenciji za novinare da je broj zaraženih porastao na 44.550, što je porast od 11 odsto u protekla 24 časa.

Salomon je rekao da je 5.107 osoba u teškom stanju i potrebni su im aparati za održavanje života.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here