Sve veći broj građana poštuje mere, evo kada možemo da očekujemo efekte

230

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da bismo ukoliko ne primenjujemo mere prevencije, koje sve veći broj stanovnika primenjuje, imali mnogo veći broj obolelih od kovida.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević je rekla za RTS da poslednjih dana imamo neku stabilnost kada je u pitanju ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva, ali brojevi su na izuzetno visokom nivou pogotovo za ovaj period godine.

„Suština je da kako svaki novi dan vidimo par stotina novih potvrđenih slučajeva zaraze, a imajući u vidu i značajan broj asimptomatskih nosilaca infekcije – jasno je da imamo veliki broj potencijalnih rezerovara“, rekla je Kisić Tepavčević.

„Da ne primenjujemo mere prevencije, koje sve veći broj stanovnika primenjuje, imali bismo mnogo veći broj obolelih, i ovaj broj je veliki i predstavlja opterećenje za zdravstveni sistem, ali i ta stabilnost predstavlja jednu optimističnu karakteristiku u ovom momentu i nadamo se da ćemo narenih dana da vidimo i silazni tok“, ukazala je Kisić Tepavčević.

Ne smemo da se opuštamo jer je situacija i dalje nestabilna, ali je jasno da mi na širenje ovog virusa možemo i treba da utičemo, kaže ona.

Prema njenim rečima, svi koji nemaju imunitet su osetljivi, bez obzira na uzrast, pol, zanimanje.

„Oko 65 odsto hospitalizovanih nalazi se u uzrasnoj grupi od od 20 do 49 godina – to je kategorija stanovika koja je najviše izložena, nešto više su zastupljene osobe muškog pola“, kaže Kisić Tepavčević.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Kada je u pitanju distrtivbucija u odnosu na pojedine regione, ne postoji nijedan region koji je zaštićen – trećina potvrđenih slučajeva je iz Beograda, poslednjih dana.

„Imamo i novih žarišta, čitava naša zemlja je područje intenzivne žarišne transmisije“, kaže Kisić Tepavčević.

Svaki grad je potencijalno žarište

Najveći broj novopotvrđenih slučajeva je iz najvećih gradova gde je najveći broj stanovnika, podvlači Kisić Tepavčević.

Ističe da je svaki grad potencijalno žarište, virus cirkuliše u polulaciji, a zbog korišćenje mera od petka, treba da očekujemo efekte narednih dana.

Prema njenim rečima, efekti mera se mogu očekivati za sedam do 14 dana, od dana kada se uvedu.


Pogledaj: Kisić Tepavčević: Relativna stagnacija broja obolelih govori da smo na dobrom putu


Virus će se širiti onoliko koliko se poštuju, odnosno ne poštuju mere, ukazala je zamenica direktora „Batuta“.

„Sada je nivo svesti naših građana na izuzetno visokom nivou, potrebno je da svaki pojedinac shvati koliko sam može da doprinese ili da nam svima odmogne – tako da ukoliko se u narednom periodu budemo svi tako ponašali, odogvorno i savesno, da koristimo mere jako brzo ćemo da vidimo efekte“, zaključila je Darija Kisić Tepavčević.

Pogledaj video:

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here