Putarine u regionu mnogo skuplje od evropskih

432
Foto: 021.rs

Putarine u zemljama regiona višestruko su skuplje nego u znatno bogatijim evropskim državama.


Al Jazeera Balkans je istražila cene putarina za putnička vozila (sama kategorizacija se razlikuje od države do države), na autoputevima u zemljama regije.

U BiH su odvojeno analizirali cenu putarine u Federaciji BiH (JP Autoceste FBiH) i Republici Srpskoj (Autoputevi Republike Srpske).

Posmataramo li deonicu autoputa Doboj – Banja Luka, vozači će u proseku, za deset pređenih kilometara autoputa, platiti 0,48 eura. Koristeći se autoputem kroz FBiH, vozači će izdvojiti 0,60 eura za deset pređenih kilometara.

U Hrvatskoj su analizirali gotovo celu deonicu autoputa A1 i izračunali da vozači za deset kilometara autoputa izdvajaju 0,64 eura.

Kosovo bez putarina

U državama regije sa zatvorenim sistemom naplate, Srbija je najjeftinija – vozači moraju izdvojiti 0,33 eura za pređenih 10 kilometara.

U Severnoj Makedoniji znatno je drugačija cena ako se plaća u domaćoj valuti (makedonski denar) ili eurima – deset kilometara autoputa u eurima košta 0,75 eura, dok je u domaćoj valuti 30 makedonskih denara, što je preračunato 0,49 eura. Na Kosovu se korištenje autoputa još uvek ne naplaćuje, dok Crna Gora i dalje čeka prve kilometre autoputa.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Slovenija koristi sistem naplate vinjetama – nalepnice čijom se kupovinom plaća putarina u određenom vremenskom periodu. Vinjeta (za vozila do 1,3 metara visine i težine do 3,5 tona) za sedam dana košta 15 eura, za jedan mesec 30 eura, dok godišnja košta 110 eura.

Sisitem naplate vinjetama se još koristi u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Švajcarskoj.

Godišnja putarina u RS-u najskuplja u Evropi

Uopšteno gledano, putarine u zemljama regije višestruko su skuplje nego u znatno bogatijim evropskim državama.

Za primer ćemo uzeti situaciju u BIH entitetu Republika Srpska (a sličan je način obračuna i u Federaciji BiH, Hrvatskoj i Srbji), gde se iznos cene godišnje karte obračunava tako što se kolometraža autoputa pomnoži sa brojkom od 400. Tako godišnja karta za deonicu autoputa od Doboja do Gradiške, košta vrtoglavih 2.044 eura (4.000 konvertibilnih maraka) – višestruko skuplje od godišnje vinjete u Sloveniji, za mnogo manje kilometara autoputa.

Godišnja vinjeta u Sloveniji za lična vozila do tri i po tone košta 110 eura, u Austriji 89,20 eura, u Švicarskoj je 40 franaka, odnosno oko 37 eura. U Bugarskoj i Slovačkoj vozači putničkih vozila godišnju vinjetu plaćaju 50 eura. Godišnja putarina za putnička vozila u Češkoj iznosi 59 eura, a u Rumuniji 96 eura.

[wonderplugin_slider id=67]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here