Србија предала номинацију да Културни предео Бача уђе на Унескову листу

Предајом досијеа званично је започета процедура номинације "Културног предела Бача"

192
Извор: Министарство културе и информисања/ Фејсбук

Делегација Републике Србије предала је јуче (28.01.) номинациони досије „Културни предео Бача” за упис на Унескову листу светског културног и природног наслеђа Центру за светско наслеђе УНЕСКА у Паризу.


„Предајом досијеа званично је започета процедура номинације „Културног предела Бача“, што је од изузетног значаја за Републику Србију, посебно имајући у виду да први пут номинује нову категорију културног добра – културни предео, као и да наша земља није реализовала самосталну номинацију од 2007. године“, речено је из Министарства културе и информисања.

На овај начин „Културни предео Бача”, који је део јужног ободног простора Панонске низије, природно омеђен пређашњим и садашњим током Дунава, биће препознат као први културни предео у Србији, али и региону, чија изузетна универзална вредност превазилази националне оквире и који ће добити посебан вид међународне заштите у оквиру Конвенције о заштити светске културне и природне баштине.

Србија је веома посвећена заштити културног наслеђа и упис сваког локалитета на Унескову листу за нашу земљу представља посебну част и признање, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here