Bolovanje za roditelje uz punu platu sve dok se deca leče od raka

459

Roditelji dece obolele od raka imaće pravo na bolovanje sa 100 odsto zarade, tokom kompletnog lečenja deteta, ukoliko bude usvojen Zakon o zdravstvenom osiguranju koji je prošle nedelje ušao u skupštinsku proceduru.


Do sada su roditelji teško obolele dece imali pravo na četiri meseca bolovanja i obično su po njegovom isteku ili davali otkaz ili dobijali otkaz u firmama u kojima su radili.

U Udruženju roditelja dece obolele od raka NURDOR kažu da bolovanje sa 100 odsto zarade tokom kompletnog lečenja deteta predstavlja veliku pomoć roditeljima bolesne dece i da se oni za to bore već pet i po godina. Predsednica NURDOR-a Joland Korora navodi da je pre 15 godina, kada se njeno dete lečilo od teške bolesti, dobila otkaz u firmi u kojoj je radila.

[wonderplugin_slider id=64]

 

„Dete tokom lečenja od maligniteta mora uz sebe da ima roditelja ili staratelja. Roditelji su očajni kada u najtežim trenucima, kada se suočeni sa teškom dijagnozom deteta, moraju da razmišljaju i o gubitku posla“, kaže Korora. Ona pojašnjava da su do sada roditelji imali pravo samo na četiri meseca bolovanja a da, recimo, lečenje leukemije traje i više od dve godine.

Predlogom Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da roditelji imaju pravo na bolovanje sa punom platom tokom lečenja deteta od raka ili nekog drugog teškog oboljenja do navršene 18. godine pacijenta. Roditelji će to pravo morati da obnavljaju na svakih šest meseci.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here