Доктори ће моћи да дају највише две недеље боловања, за дуже ће се ићи пред комисију

Фото: Wikipedia

Велике су притужбе привреде због тога што поједини радници одсуствују и по два месеца са посла, нарочито током лета, рекла је министарка здравља Даница Грујичић.


Грујичић је то рекла за РТС говорећи о изменама Закона о здравственом осигурању.
„Лекар опште праксе ће моћи да дâ само две недеље боловања. Изузетак ће представљати онколошки болесници, тек оперисани пацијенти, особе са инвалидитетом и труднице. Сви остали ће морати да иду на комисију. И ево позив комисијама Фонда да добро гледају о каквим се дијагнозама ради јер има људи који заиста имају проблеме са кичмом, а 98 одсто светске популације некада у животу има проблем са кичмом“, навела је Грујичић.

„Много је чудно да је излечење највећег броја пацијената било баш 58. дана од тренутка отварања боловања, односно баш онда када више не могу да буду на боловању без одлуке комисије. Изменама Закона желимо да спречимо злоупотребе“, рекла је Грујичић.

Упитана да ли ће убудуће моћи да се поједноставе одлуке стручних комисија, министарка је истакла да ће се водити рачуна да новим законским актима постоји само једна комисија која ће одлучивати о лечењу пацијената

„Да ли ће се она налазити у Министарству или у Фонду, видећемо. То ће олакшати пацијентима и убрзати процедуре, пошто нема потребе да се оне дуплирају. Морамо цео систем да учинимо бржим и функционалнијим у корист пацијената и колега“, објаснила је Грујичић.

„Нисмо желели да искључимо сагласност породице“

Говорећи о промени закона о трансплантацији и сагласности породице, министарка здравља је навела да нису желели да то искључе.

„Интернет, колико год био користан за научнике, јер можете брзо да дођете до заиста неког податка који је заснован на научним доказима, исто тако имате и разне глупости које можете да прочитате. Видели сте колики је био антиваксерски покрет, видели сте колико су људи причали непроверене вести и мислим да у овом тренутку не бисмо имали тај успех, чак мислим да ће уз сагласност породице бити већи успех“, навела је Грујичић.

Оценила је да ће бити потребно између четири и пет година да трансплантација заживи потпуно, да се не чека на трансплантацију органа како би људи стекли поверење и да би могао да се искључи члан о сагласности породица.

Министарка здравља је напоменула да се у закону мења то да смо сви претпостављени донори, а да само они који изричито саопште да не желе да дају органе уколико им се нешто деси, неће бити у програму трансплантације.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here