Državljanka Srbije deportovana jer je imala nekoliko stotina evra kod sebe

923
Foto: Privatna arhiva

Srpska državljanka Ljiljana Moharić i njeno dete preživeli su dramu na putu do njenog brata u Holandiji, pišu „Novosti“.


Na granici sa Belgijom, majci su graničari uzeli mobilni telefon i dokumente i odveli je sa detetom u centar za azilante. Razlog je taj što je srpska državljanka imala kod sebe svega nekoliko stotina evra.

Iako je imala svu neophodnu dokumentaciju, na izlasku sa aerodroma policija je zatražila da im pokaže koliko novca ima kod sebe, a kada je rekla da poseduje nekoliko stotina evra, saopštili su joj da moraju da je deportuju nazad, jer to nije dovoljna suma za boravak u toj zemlji, pišu „Novosti“.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Ona pojašnjava da je njen brat odmah kontaktirao sa Ambasadom Srbije i da su njeni predstavnici ponudili da je deportuju do Beograda, međutim, rečeno im je da ona i njena beba moraju biti deportovane u zemlju iz koje su doletele, što je u ovom slučaju Crna Gora.

Prvi let za Crnu Goru je tek u četvrtak, a Ljiljana i njena beba sve vreme borave u Centru za migrante.

Stavka o posedovanju novca i uslovi boravka u Belgiji opisani su na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pa se apeluje na građane da se pre puta dobro raspitaju o njima, jer Ljiljanin slučaj nije usamljen.

„Zbog građana koji podnose zahtev za azil, donekle je pooštrena kontrola na aerodromskim graničnim prelazima. Ukoliko se dolazi u posetu rođacima, potrebno je imati overeno pozivno pismo i 38 evra po danu boravka. Policija ne prihvata garancije u novcu koji rođaci donesu i pokažu. U takvim slučajevima ni intervencija ambasade ne pomaže, a bankarske kartice se ne prihvataju kao dokaz o posedovanju novca“, stoji na sajtu MSP Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here