Kon: Škole bi poslednje trebalo otvoriti, a letnja škola nije loša ideja

2068

Epidemiolog i član Kriznog štaba o merama protiv korona virusa koje bi poslednje trebalo ukinuti.


Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Predrag Kon rekao je za „Blic“ da smatra da bi obustavljanje nastave u školama trebalo da bude poslednja mera protiv korona virusa koja će biti ukinuta.

Kon je pričao i o tome zašto je dobro što imamo veliki broj slučajeva bez simptoma, ali je dao savet i roditeljima koji strahuju šta će biti sa decom ukoliko se oba roditelja zaraze. Poslednja mera koju bi on ukinuo je obustava nastave, a za školarce predlaže opciju letnje škole!

„Činjenica je da ako nekad moramo da imamo rigorozne mere, to je sad u ovom trenutku. Ono o čemu još uvek niko ne razmišlja jeste vreme kada mere treba ukinuti. Broj ljudi koji imaju asimptomatske manifestacije korona virusa nama mogu pomoći da odredimo kada je vreme i koje mere treba ukidati,“ kaže Kon za „Blic“.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Prema njegovom ličnom mišljenju ona mera koja bi trebalo poslednja da bude ukinuta jeste obustava nastave, jer u kolektivima kao što su škole virus najbrže može da se prenese.Ipak, to ima i drugu stranu.

„Vidim da u ovom trenutku škola na daljinu dobro funkcioniše, ali po mom mišljenju ne bi bilo loše da učenici idu u letnju školu, jer bi na taj način, imajući u vidu da deca imaju najmanje manifestacije bolesti, gotovo da uopšte nemaju simptome, došlo bi do prirodnog prokružavanja virusa i na taj način bismo stvorili tihi imunitet dok čekamo da se vakcina pojavi, a to neće sigurno biti ove godine,“ zaključuje doktor Kon.

Pogledaj: Uredba Vlade o dodatnom zaduživanju u vreme vanrednog stanja

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here