Gajdobranski leptiri uzeli „Zlatni opanak“

Uspeh KUD "Blagoje Parović"

Sa igrama iz Istočne Hercegovine u koreografiji Mime Jelačića i pod umetničkim rukovodstvom Marijane Stojisavljević osvojili prvo mesto i maksimalan broj bodova za nošnju, stil igre i pesmu.


Po svojoj sadržini „Zlatni opanak“ koji se održava u Valjevu je svojevrsni spoj tradicije, folklora, kostima… To je tradicionalna manifestacija koja već više godina okuplja folklorne ansamble iz Srbije i dijaspore.

Ovaj sabor folklornih ansambala se održao od 27. do 29. aprila. Za to vreme kroz Valjevo prodefiluje više hiljada mladih ljudi, čiji je jedini cilj da prikažu u najboljem izdanju sav svoj višegodišnji rad i trud, na čuvanju naše folklorne tradicije.

Ove godine učesnici su bili podeljeni u tri starosne kategorije: bumbari, leptiri i juniori. Grupa KUD „Blagoje Parović“ iz Gajdobre se takmičila u kategoriji leptiri – učenici od četvrtog do šestog razreda osnovne škole.

– U toj kategoriji bilo je 27 društava iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Naši su osvojili prvo mesto, rekao nam je Miloš Babalj, predsednik KUD „Blagoje Parović“. – Izvodili su Igre iz Istočne Hercegovine u koreografiji Mime Jelačića i pod umetničkim rukovodstvom Marijane Stojisavljević. Ističem da su osvojili maksimalan broj bodova za nošnju, stil igre i pesmu. Svi oni koji se bave čuvanjem folklorne baštine dobro znaju da je najteže izvesti upravo Igre iz Istočne Hercegovine, to jest dinarske igre, među kojima se izdvaja i Gluvo Glamočko kolo.

Tokom takmičenja Gajdobrani su posetili manastire Lelić i Ćelije gde su se poklonili moštima Svetog vladike Nikolaja Velimirovića i Svetog Justina Popovića. Posetili su i Brankovinu i spomenik velikoj peotesi Desanki Maksimović.

Nakon učešća na manifestaciji „Zlatni opanak 2018“ Gajdobrani su se pojavili i na Opštinskoj smotri folklora u Bačkoj Palanci gde su se direktno plasirali na Zonsku smotru održanu u Čelarevu i to u dve kategorije – u kategoriji narodnih igara i kategoriji narodnih pesama – i u obe su se plasirali na pokrajinsku smotru koja će se održati u Vrbasu tokom avgusta.

– Svi ovi uspesi ne bi bili ostvareni da nam i ovog puta, kao i mnogo puta do sada, odlazak na takmičenja nisu omogućili MZ Gajdobra, kao i preduzeća iz Gajdobre „Alling conel“ i „Grav“, istakao je Miloš Babalj i dodao da im se i u svoje ime, a i u ime dece koja vežbaju u KUD „Blagoje Parović“ toplo zahvaljuje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here