Novi uslovi za otvaranje vrtića, sva moraju da imaju dvorište

1047
Foto: 021

Ministarstvo prosvete donelo je novi Pravilnik o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolskih ustanova.


Kako navode „Novosti“, da bi dobili dozvolu za rad, vrtići će morati da imaju dvorište, protivpožarne izlaze, adekvatni prilaz i drugo. Pravilnik je donet jer je došlo do povećanja broja privatnih vrtića nakon uvođenja subvencionisanja, pa je tako sa 52 u 2015. godini broj predškolskih ustanova skočio na 346.

U Udruženju privatnih predškolskih ustanova Beograd podržavaju uvođenje reda u ovoj oblasti i saglasni su sa novinama koje donosi novi pravilnik.

„Vrtići ranije nisu bili u obavezi da imaju dvorište, niti je u elaboratu koji se podnosio prilikom otvaranja trebalo priložiti dokumentaciju o protivpožarnoj zaštiti, sanitarnim uslovima, zaštiti objekta. Sve to smo morali imati, ali nije bilo neophodno da se priloži u pisanom obliku, uz elaborat. Novi pravilnik je precizirao i da mališani mogu boraviti samo u prizemlju i na prvom spratu, kao i da ne sme da bude vrtića u suterenu, što se dešavalo“, navodi predsednica Udruženja privatnih predškolskih ustanova Dušanka Tasić.

Ona dodaje i da će obdaništa koja rade, a nemaju ispunjene ove uslove, morati da se prilagode u određenom vremenskom roku.

Kako navode u Ministarstvu, uslovi propisani Pravilnikom sadrže minimum zahteva koje osnivač predškolske ustanove treba da obezbedi. Prostor, oprema i didaktička sredstva treba da budu u funkciji vaspitno-obrazovne delatnosti, poštujući pritom da celokupan prostor ustanove bude bezbedan i podsticajan za aktivnosti, u skladu sa zakonom.

[wonderplugin_slider id=75]

 

„Pravilnici koji su prestali da važe doneti su pre 25 godina, te je bilo neophodno doneti novi u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju“, navode u Ministarstvu.

„Novosti“ navode da je pravilnik stupio na snagu 19. februara i od tada se primenjuje u postupku verifikacije predškolskih ustanova. Postupci započeti do dana stupanja na snagu ovog pravilnika okončaće se po do tada važećim propisima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here