Koliko se isplati bavljenje organskom proizvodnjom?

1018

BAČKA PALANKA: Proizvođača organske hrane poslednjih godina ima sve više. Iako ulaganja jesu velika, a subvencije relativno male, trud se ipak isplati, kažu proizvođači iz Bačke Palanke i dodaju da je ozbiljnijim bavljenjem organskom proizvodnjom moguće ostvariti dobru zaradu, a kupcima ponuditi zdravu hranu …

Već dvadeset i jednu godinu Dušan Mandić bavi se pčelarstvom. Njegovi proizvodi od meda više puta nagrađivani su Zlatnom medaljom za kvalitet na novosadskom sajmu.

„Kod nas je sve organsko. Koristimo isključivo ono što nam daju pčele. Počećemo da sakupljamo i pčelinji otrov, koji se koristi u medicini i kozmetici“, rekao je Mandić.

„Organskom proizvodnjom bavim se nekoliko godina, pored brata koji je inženjer poljoprivrede. Uzgajamo povrće u Pivnicama u plastenicima, ali i na otvorenom. Može lepo da se zaradi, iako ima kupaca koji se žale na cene proizvoda. Ipak je skoro sve duplo skuplje nego na redovnoj pijaci“, kazala je Mirka Vlček.

[wonderplugin_slider id=21]

 

„Jaja japanske prepelice veoma su zdrava. Koriste ih sportisti kao prirodni doping. Mogu da ih uzimaju i deca u najranijem uzrastu. Dobra su za imunitet, dijabetes, srce… Imamo registrovano gazdinstvo, ali nisam uzimao subvencije. Ne znam ni da li imam pravo, ovo je mala proizvodnja“, navodi uz osmeh Dušan Savić iz Obrovca.

Razvoj organske proizvodnje dosta zavisi i od ekonomskih činilaca, tržišta, kao i podsticajnih sredstava za organsku proizvodnju.

A koje su prednosti proizvođača organske hrane u Italiji, i gde smo mi u odnosu na njih pogledajte u prilogu.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here