Posle drugog upisnog kruga u srednje škole neupisan 161 učenik

771
Foto: FoNet/ Ministarstvo prosvete

Od 1.230 učenika koji su popunili listu želja, u drugom upisnom krugu upisano je 1.069 đaka, od čega 590 u trogodišnje profile, 476 u četvorogodišnje i troje u specijalizovana odeljenja.


Posle drugog kruga ostao je neupisan 161 učenik, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete. Ova deca imaće još jednu šansu krajem avgusta, kada će biti organizovan i treći upisni krug.

Na pitanje šta će biti sa odeljenjima u koje nije upisan dovoljan broj učenika da bi ona bila formirana, u Ministarstvu prosvete kažu da su posle drugog upisnog kruga identifikovana takozvana „patuljasta“ odeljenja, te da su u crvenoj zoni odeljenja sa manje od 25 odsto popunjenosti, a u žutoj zoni između 25 i 50 odsto popunjenosti.

[wonderplugin_slider id=10]

 

– Odeljenja u crvenoj zoni će se odmah rasformirati. Odeljenja iz žute zone će biti predmet analize posle avgustovskog upisnog kruga, koji je još jedna šansa da se popune do i preko zakonskog minimuma. To važi za sve škole – kažu u Ministarstvu.

Podsećaju i na odredbu konkursa za upis učenika u srednje škole koja kaže da, ukoliko se u neko od odeljenja u školi koje je predviđeno konkursom ne rasporedi dovoljan broj učenika da bi se odeljenje moglo formirati, Ministarstvo te đake raspoređuje u druge obrazovne profile u kojima je ostalo slobodnih mesta i za koje ispunjavaju potrebne uslove, uz blagovremeno informisanje roditelja učenika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here