Preko Cvrcine bare pešački most od 140 metara

6020
Foto: Most Bačka Palanka/Promo

BAČKA PALANKA: Revitalizacija „Cvrcine bare“ i privođenje nameni regatne staze sa izgradnjom pratećih sadržaja u Bačkoj Palanci se smatra za projekat decenije. Njegovom realizacijom, a planiran je već par godina i po procenama stručnjaka otvara nove šanse za ovu varoš na levoj obali Dunava i zalivnog jezera „Tikvara“.

Skoro će tri godine kako je Odeljenje za urbanizam i građevinarstvo Opštine Bačka Palanka odredilo lokacijske uslove za ovaj projekat, izgubljeno je dosta vremena, ali su nedavno odbornici usvojili ovaj projekat koji po papirologiji skoro da je na početku, a do prvog ašova upućeniji procenjuju da će proći još jedna godina. Ipak, izvesno je da će se regatna staza nalaziti u revitalizovanim barama, bliže prvim kućama, a ne u zalivnom jezeru koje se nalazi u nebranjenom delu ove varoši, dok se Cvrcina bara nalazi odmah uz grad, a ispred nasipa. Da bi se postojeće bare revitalizovale potrebno je obezbediti uslove, jer se ovaj deo priobalja Dunava nalazi delom pod drugim, a delom pod trećim stepenom zaštite. Realizaciji ovog projekta posebno se raduju žitelji ove varoši koji stanuju tik uz bare. Vele, jednim delom ova voda se pretvorila u deponiju starih stvari, smeća, otpada od poljoprivrede, šporeta, frižidera…

– Zone i kompleksi turističko-sportsko-rekreativnih sadržaja treba da su u funkciji sporta, rekreacije i različitih vidova turizma – zapisali su, pored ostalog, ovdašnji urbanisti. – Ovde će se moći razvijati izletnički, nautički, lovni, ribolovni, pa i tranzitni turizam. Dozvoljena je izgradnja izletišta, strelišta, jahališta, hipodruma, golf terena, kupališta (akva parkova i bazena). Ovaj prostor biće pogodan za škole u prirodi, umetničke kolonije, letnje pozornice, ali i za eventualnu gradnju hotela, motela, restorana, apartmana i kampova…

Staze po međunarodnim standardima

Na osnovu ranije urađenog idejnog rešenja regatna staza je predviđena za sva domaća, evropska i svetska takmičenja veslačkih čamaca, kajaka, kanua.

Regatno jezero je projektovano sa šest takmičarskih staza (širine 6h13,5 metara, plus staza za zagrevanje). Ukupne je dužine 2222 metara, dužina pre startne staze je 22 metara, dužina takmičarske staze 2000 metara, a dužina zaustavne staze i zone odmora, posle ciljne linije 200 metara. Planirani su i objekti visokogradnje koji su u funkciji regatne staze, odnosno sa njom će činiti funkcionalna celinu formirajući Centar veslačkih sportova.

Pešačko-biciklistički most koji treba da „preskoči“ Cvrcinu baru, faktički će biti gradski most i predstavljaće pravu atrakciju. Predviđena je lučka konstrukcija sa zategama raspona 140 metara i širine sedam metara. Za noseću strukturu predviđena je lučna konstrukcija. Visina luka biće 21 metar, korisna širina pet metara (3 metra predviđeno za pešački saobraćaj, a 2 za biciklistički). Dužina internih saobraćajnica sa inspekcijskom stazom iznosiće 3.800 metara, a širina interne saobraćajnice biće 5,5 metara. Otvoren parking prostor imaće 90 mesta, pomoćni manipulativni prostor za privremeno parkiranje automobila i čamaca biće 110 puta 28 metara. Ukupna površina obuhvaćenog područja biće preko 42 hekatara. Objekat veslačkog centra imaće preko 2.400 metara kvadratnih, tribina skoro 1440 kvadrata, ciljni toranja 413, a sudijski tornjevi duž staze preko 50 metara kvadratnih.

Pre skoro tri godine urbanisti su zapisali: „ističemo da je investitor u obavezi da pre izgradnje planiranog pešakog mosta izgradi saobraćajnicu koja povezuje Ulicu Svetozara Miletića i drugu deonicu Šetališta Milana Janića. Tačnije, saobraćaj motornim vozilima biće zabranjen od poslednje raskrsnice prema Cvrcinoj bari, pa prema Tikvari i Dunavu, odnosno staroj čardi i skelskom prelazu, Gradskoj plaži i plaži na jezeru. Da bi se to moglo sprovesti potrebno je napraviti nov put od poslednje raksnice u ulici Svetozara Miletića koja vodi ka dunavskom mostu koji spaja Bačku Palanku i Ilok u Hrvatskoj. Vozila će tim putem najdalje moći da dođu do velikog postojećeg parking prostora isped Sportske hale u sastavu Sportsko-rekreacionog centra „Tikvara“. Naravno, kažu nadležni, za specijalna vozila za snabdevanje, vozila hitne pomoći, vatrogasna i policijska vozila saobraćaj će biti dozvoljen.ali, takođe novim putem.

Upućeniji, grubo procenjuju da bi ova investicija mogla da dostigne iznos od oko deset miliona evra, a obzirom da je reč o Nacionalnom regatnom centru za ovaj posao posebno je zainteresovano Ministarstvo omladine i sporta Vlade Republike Srbije, jer sama opština ne može da isfinansira ovakav posao. Upućeniji kažu da je ovakav Regatni centar potreban Srbiji kada je reč o veslačima, kajakašima i kanuistima na mirnim vodama. Jer, postojeća staza na beogradskoj Adi ciganliji ima problema posebno leti kada je sezona kupanja, a baš tada se i održavaju najznačajnija domaća i međunarodna takmičenja u veslačkom sportu. Postojeći sadržaji u priobalju Dunava idealno se uklapaju u ono što se planira, jer ovde postoje otvoreni tereni za male sportove, teniski tereni, velika i mala sportska dvorana, izgradnja otvorenog olimpijskog bazena je pri kraju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here