Olja Nađ: „Radno do statusa vrhunskog muzeja“

Kulturni centar Bačka Palanka.

1264

U Kulturnom centru Bačka Palanka u novoj godini su nastavili veoma angažovano. Od direktorke ove ustanove, Olje Nađ, čuli smo aktuelnosti:


– Najnovije vezano za Muzej su završetak radova na rekonstrukciji zgrade i na parternom uređenju. Na zgradi je gotova treća faza radova, a parterno uređenje dvorišta je takođe privedeno kraju. Dvorište će biti multifunkcionalno, moći će da se održavaju razne kulturne manifestacije i dešavanja, sve ono što ima veze sa unapređenjem kulture našega grada, a proradiće i letnji bioskop. Kada nas vreme posluži,završićemo i toalete za goste i posetioce, isto tako i rasvetu u dvorištu.

Jedna od novina je i premeštanje Gradske galerije u jednu multifunkcionalnu konferencijsku salu Muzeja, gde se mogu održavati seminari i predavanja, kao i gostujuće, putujuće izložbe, a u muzeju funkcioniše i stalna postavka slika. Sama zgrada muzeja je 12. marta 2020. dobila evidencioni karton u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, kao i status kulturnog dobra. To je kruna našeg ulaganja u zgradu, da su stručnjaci Zavoda primetili da je ona zaista vredno kulturno dobro. Digitalizacija muzeja će se protegnuti i u 2021.godinu i to je projekat za koji smo od Ministarstva kulture i informisanja dobili 749.000 dinara i kupili smo opremu za digitalizaciju muzejske zbirke, kako bi ona bila dostupna najširoj mogućoj javnosti. Ostaju nam samo još radionice obuke za digitalizaciju, kao i zapošljavanje kustosa u najskorijem mogućem roku. Možemo se u muzeju ponositi sa ogromnim brojem posetilaca, jer smo napravili i jako zanimljive sadržaje i učenicima i našim sugrađanima.

Imamo obavezu da vodimo knjigu posetilaca po kojem imamo oko 2.000 posetilaca
mesečno. Sve to u konsultaciji sa nama nadređenim Muzejem Vojvodine, direktorkom Tijanom Pešterac i našim neposrednim rukovodiocem, Ilijom Komenovićem.

U galeriji Muzeja bila je pokrajinska smotra likovnih stvaralaca Vojvodine, bez publike, potom manifestacija „Žene u Kovidu“, gde su učestvovale Jasmina Dugić, Kalina Kovačević i doktorice koje na svojim plećima iznose borbu protiv korone.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

Pred kraj prošle godine smo imali i promociju dve publikacije u izdanju KC, „Džez, bluz, rok
festival“ i „Bačkopalanačka rok scena“.

Spremamo i brošuru vezanu za muzej, njegov istorijat, za eksponate. Sad nedavno, 5. januara je profesor doktor Bata Kamberović održao seminar o ISO standardima za zaposlene u „Komunalprojektu“ i kod nas.

Sa Muzejom Vojvodine imamo izuzetnu saradnju, stručnjaci im konstantno dolaze i obavljaju nam i stručni nadzor, ali nam daju i savete. Sve mere tehničke zaštite smo ispoštovali, što su oni potvrdili u svojim zapisnicima. U saradnji sanjima i spremamo jednu Etno kuhinju, gde nam najviše pomaže njihov etnolog Ljiljana Trifunović, a pošto će kuhinja biti u slovačkom stilu, zahvaljujemo se i gospođi Evi Seč iz Pivnica koja je donirala sve potrebne stvari.

U Muzeju funkcioniše i jedan dečiji klub, gde se održavaju predstave sa istorijskom tematikom. Imamo dosta postavki, počev od građanske učionice sa početka 20. veka, preko legata Željka Drljače, građanske sobe legata Leonarda Nemeta, pravimo spomen sobu poginulim borcima Bačkopalančanima.

Zatim, imamo impresivnu zbirku arheologije sa paleontologijom, postavku starih i retkih slika, numizmatiku. Učenici iz raznih radionica, mogu odmah i da posete izložbu slika, kao i sve postavke muzeja.

Pored toga dolaze nam razna udruženja,građani ne samo iz našeggrada, nego i Novosađani, kao i turisti. Naše radionice su prilagođene svim uzrastima, tako da smo imali radionicu gline koju je vodila Ina Popovič, zatim radionicu za šahiste početnike, radionicu nakita, radionicu izrade suvenira, kupaž radionice koje vode žene iz udruženja „Zlatne ruke“. Eksponate nabavljamo u dogovoru sa Muzejom Vojvodine, koji ocenjuju donacije koje ljudi žele da poklone našem muzeju, jer mi ne kupujemo eksponate.

Sve radimo u dogovoru sa našim šefovima iz Muzeja Vojvodine, jer želimo da dostignemo rang svetskih muzeja, a u Srbiji smo već sada u samom vrhu.

Zbog nastale pandemije, bioskop i programi vezani za njega, kao što je „Bioskop na selu“,za sada pauziraju. Od Filmskog centra Srbije dobili smo 375.000 dinara za nabavku audio procesora, a u ovoj godini nastavljamo digitalizaciju jer želimo da u sopstvenoj režiji puštamo 3D filmove – završila je svoj pregled aktivnosti Kulturnog centra Bačka Palanka, direktorka Olja Nađ.

Posle razgovora posetili smo Horusa, psa kojeg je Muzej dobio iz Novog Sada, a koji je imao težak život, oni su ga usvojili, spasli sigurne smrti. On se zahvalio na svoj pseći način, najviše kao čuvar, pazio je na mašineriju i mehanizaciju potrebnu za parterno uređenje, a čuvao je i sam objekat muzeja.

Za zainteresovane podatak, da je zvanično radno vreme muzeja od 7-14, za posetioce od 8-14 časova, dok se organizovane posete zakazuju na telefon broj 064/88 22 159. Čak i vikendom ili posle 14 časova radnim danom su moguće posete, ali uz obaveznu najavu da bi zainteresovani bili dočekani.

POGLEDAJTE: Crkveni hor „Sveti Jovan Krstitelj“ je ponos Bačke Palanke

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here