Дан вишње: Најбољи колач направиле жене из Силбаша

На Дану вишње у селу Јаношик, учествовало удружење жена из Силбаша

Фото: Getty images

ЈАНОШИК: У селу Јаношик, у јужнобанатској општини Алибунар, одржана је 14. по реду манифестација „Дан вишње“, која је окупила све сладокусце из тог краја. Веште руке чланица Удружења жена „Јаношичанке“ за посетиоце су направиле разне специјалитете од овог воћа, прављене по јединственој рецептури. Такође, приказале су и дух традиције словачког народа, по чему је Јаношик препознатљив широм Војводине.


Чланице Удружења жена “Јаношичанке” на манифестацији “Дан вишње”, угостиле су бројне колегинице из других удружења жена јужнобанатског региона, са којима су направиле заједничку изложбу рукотворина. Манифестацији је присуствовала и начелница Јужнобанатског округа Марина Томан, која је најавила нове програме едукације вежане за женско предузетништво.

– Јужни Банат је познат по својој мултиетничкој структури становништва и увек су врата јужног Баната отворена како за госте из Србије, тако и за госте из иностранства. Веома ми је драго да сваке године има све више удружења на овој манифестацији. Волим да кажем да су управо удружење жена добар основ за наредни корак ка женском предузетништву. Такође желим да најавим да крајем августа крећемо са низом програма едукације са удружењима жена. Едукације ће се односити на брендирање њихових производа, бољем позиционирању, али такође и на упознавању програма подршке, како би жене направиле корак ка женском предузеништву рекла је Марина Томан, начелница Јужнобанатског округа.

На продајним штандовима посетиоци су могли да купе производе домаће радиности, уметнине, али наравно и производе од вишње. Душанка Петрак, председница Националног савета словачке националне мањине је истакла да „Дан вишње“ претендује да постане један од брендова Војводине.

– Дивно је расположење. Ту су чланице удружења које су изнеле своје ручне радове као и своје производе од вишања. Овај дан је празник и за очи а има и шта добро да се проба. Мени је пала веома тешка улога. Била сам члан жирија и просто је било немогуће одлучити који је колач најбољи. Како не могу сви да добију прво место, морали смо да се одлучимо за неке колаче, али свакако сви су били изврсни рекла је Душанка Петрак, председница НССНМ.

Према одлуци жирија, прво место за најбољи колач од вишања припало је Удружењу жена из Силбаша, друго место однеле су жене из Падине док је треће место припало Удружењу жена из Локава.

– Припремиле смо корпице са чоколадом и вишњама. То је наша једна чланица спремила и са тим колачем смо победиле, освојиле смо прво место рекла је Ана Ловенова, председница Актива жена Силбаш.

– После неколико година паузе, ово је наш први корак и веома смо срећне. Нисмо очекивале ову награду рекла је Грацијана Мунћан, председница УЖ “Златне руке” Локве

Манифестација “Дан вишње” из године у годину расте. Милушка Хрћан, председница Удружења жена “Јаношичанке” истиче да је задовољна одазивом Удружења, које су се представиле са разним колачима и ручним радовима.

– Ово нам је 14. издање манифестације. Могу слободно да кажем да смо манифестацију дигле на мало виши ниво јер нам је и прослава 200 година од доласка Слована у Јаношик. Позвали смо више гостију којиу ће нам улепшати овај дан рекла је Милушка Хрћан, председница УЖ “Јаношичанке”

Присутни на манифестацији су били у прилици да погледају и изложбу наивних слика која је била отворена у просторијама Дома културе, као и културно уметнички програм, на којем су се представили домаћини, али и гости из Словачке са традицион.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here