Почиње исплата државне помоћи запосленима у просвети

Влада Србије донеће препоруку локалним самоуправама да исплате помоћ запосленима у предшколским установама.

302
Фото: Getty images

Данас почиње тродневна исплата по 10.000 динара свим запосленима у просвети, образовању и научним институцијама, што је за преко 130.000 запослених укупно 1,6 милијарди динара навео је министар финансија Синиша Мали за РТС.


Исплата ће трајати три дана, односно до петка (29.04.). У среду (27.04.), помоћ прво добијају запослени у школама од посебног интереса, и сви у ученичким и студентским домовима, у четвртак (28.04.) добија високо образовање и научне установе, а у петак (29.04.), државну помоћ добијају свих запослени у основном и средњем образовању.

– Ми се за ово не задужујемо. Тренутно на рачуну имамо око 160 милијарди динара, апсолутно смо ликвидни. Ово је за нас инвестиција од 1,6 милијарди динара – рекао је он и додао да је удео јавног дуга у БДП 52,3 одсто далеко испод нивоа ЕУ од 60 одсто.

Одлука о помоћи запосленима у предшколским установама сутра

Мали је најавио да ће у четвртак (28.04.), Влада Србије донети препоруку локалним самоуправама да исплате помоћ запосленима у предшколским установама. Подсетио је да су предшколске установе у надлежности градова и општина, те да је запосленима у некима од њих помоћ већ исплаћена.

Министар финансија рекао је за РТС да 16. маја почиње пријављивање за нових 100 евра помоћи за младе од 16 до 29 година, што ће бити друга оваква помоћ у овој години. Подсетио је да је првих 100 евра добило 1.059.000 младих и да они немају потребу да се пријављују, јер ће додатни новац добити по аутоматизму, а треба да се пријаве они који то до сада нису урадили.

– Држава континуирано подржава и помаже грађане, и наставићемо са тим. Наше је да пратимо, да се одговорно понашамо, водимо рачуна о сваком динару и сваку прилику искористимо да помогнемо нашим суграђанима – рекао је Мали.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here