Хоће ли пасти цена ђубрива?

Цена природног гаса пада, расте понуда, али су цене ђубрива и даље високе. Каква су предвиђања?

Фото: БАП ВЕСТИ

Пад цена гаса у Европи је створио додатни притисак на тржиште ђубрива, извештава Агрархојте. У периоду пре 25. децембра, природни гас је коштао 84 евра по МWх или 8,4 цента по кWх на најважнијој европској трговачкој платформи ТТФ. То је пад од 40 одсто у односу на почетак овог месеца.


Смањени су трошкови производње амонијака и азотних ђубрива. То се још није одразило на продајне цене највећих европских произвођача.

Пољопривредници нерадо купују ђубриво

У случају да цене гаса и даље остану ниске неминовно је да ће и ђубриво бити јефтиније. Аналитичари наводе да томе доприносе забринутости због прекомерне понуде, као и гласине о даљем одлагању следећег индијског увозног тендера.

У јужној Европи недавно је порасла продаја гранулисане урее што је допринело одржавању цена, али су оне под притиском на фјучерс тржишту где настављају да падају, 434,58 €/т у јануару и 451,51 €/т у фебруару.

На физичком америчком тржишту цене урее и других азотних ђубрива су пале пре 25. децембра на најнижи ниво од октобра 2021. године.

„Глобална потражња за амонијаком, фосфатом и поташом је нагло опала“, рекао је Алексис Максвел, аналитичару Блумберга. Навео је да пољопривредници још увек нерадо купују ђубриво.

Предвиђања аналитичара

Наглим падом европских цена гаса, произвођачи су поново почели да повећавају производњу азота што помаже у смањењу цена ђубрива. Ипак, оне за сада остају високе.

Аналитичари очекују да ће стање остати непромењено барем до 2023. године. Томе доприносе цена гаса, виши трошкови производње, недостатак руске понуде и очекивања повећања потражње у наредној години.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here