Ове године без извоза футошког купуса

Приноси су мањи него претходне године.

Фото: Илустрација morguefile.com

Половина овогодишњег рода футошког купуса је већ распродата, а с обзиром на то да је ове године ова сорта посађена на само 35 хектара, неће га бити за извоз, нити довољно за домаће потребе, кажу у Удружењу „Футошки купус“.


Председник тог удружења Мирољуб Јанковић каже да су и приноси ове године, због суша, али и мраза почетком септембра, мањи у односу на претходне године.

„Са 35 хектара имаћемо око 1.000 тона купуса и неће га бити за извоз, а ни за домаће потребе, јер је већ половина овогодишњег рода распродата“, рекао је Јанковић за лист Дневник. Он истиче да се футошки купус препознаје по боји, јер је бељи од других сорти купуса, има мање жила, танке и савитљиве листове и тежи од 1,5 до 3,5 килограма.

Овог лета Јанковић каже да је футошког купуса посејано на свега 35 хектара, мада га је прошле године било на приближно 60 хектара. Као и прошле јесени, килограм аутохтоног футошког купуса је 80 динара, а купус који се продаје испод те цене није прави футошки купус, напомиње Јанковић.

„Цена купуса, трошкови сертификације и пуно рада око њега многе повртаре је одвратило од ове аутохтоне сорте и окренуло их ка другим хибридима“, каже Јанковић. Наглашава и да је других сорти купуса посејано мање него лане, свега око 150 хектара, уместо око 250 хектара као 2021. године.

Повртар Милан Медић из Футога посејао је хибридни купус и, како каже, задовољан је приносом, захваљујући примени агротехнике. Очекује да ће целокупан род успети да прода посредством локалних прерађивача, који га откупљују и киселе. Килограм купуса је, наводи Медић, 25 динара на велико, па ко буде имао око 40 тона по хектару, имаће и неку зараду.

Каже да је, осим што је ове године имао скоро дупло веће трошкове за наводњавање, морао да издвоји новац и за хемијска средства, јер су купус нападали мољац и совица.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here