Pатари задовољни ограниченом ценом, али не и забраном сипања у канистере

Далеко је пумпа

189
Фото: РТВ (Јарослав Пап)

Одлуком Владе на бензинским станицама Нафтне индустрије Србије дизел за пољопривреднике је 179 динара. Произвођачи поздрављају вољу државе да им помогне, али кажу да доста њих помоћ неће осетити, пише РТС.


У многим местима нема НИС-ових пумпи па иду до њих и по неколико десетина километара, а гориво могу да точе само у резервоаре. У тржишној инспекцији кажу да се таквом одлуком спречавају злоупотребе.

Да дизел за пољопривреднике на НИС-овим пумпама неће поскупети наредних месец дана, обрадовало је произвођаче. Ипак, радост није дуго трајала, јер је истом уредбом предвиђено да субвенционисано гориво може да се точи само у резервоаре радних машина, а не и у канистере или цистерне.

Јовица Јакшић, председник Независне асоцијације пољопривредника Србије указује на то да је најближа НИС-ова пумпа на 15 километара од Баваништа.

„Ако будем ишао до пумпе и назад потрошићу десет литара горива са трактором, тако да је то неисплативо. Самим тим смо приморани да сипамо на пумпама које се налазе у нашим насељеним местима“, наглашава Јакшић.

Гориво није једини трошак који имају пољопривредници приликом одласка на најближу НИС-ову пумпу.

Практично три-четири сата пољопривредник троши у набавци горива.

„Да би се ова намера Владе остварила мислимо да би добро да се допусти пољорпивредницима да нафту узимају у цистернама и канистерима, зависно од тога колике површине раде уз одређене потврде регистрованих газдинстава“, предлаже пољопривредник из Малог Црнића Јовица Јакшић.

Из тржишне инспекције поручују да у овом тренутку нико, па ни пољопривредници, не може да сипа субвенционисано гориво ван резервоара.

Славиша Петковић из Републичке тржишне инспекције истиче да се деривати којим је ограничена цена могу сипати само у резервоаре возила како се не би дошло у ситуацију да неко неовлашћено складишти и гомила гориво ван малопродајних мрежа, а да на пумпама дође до несташица.

Многим пољопривредницима гориво је потребно и за друге машине, које не могу у саобраћај, па се питају како ће за њих обезбедити енергенте. Слично питање имају и они који користе косилице, моторне тестере, радне машине.

Славиша Петковић за то види решење у точењу адитивиране врсте деривата, који нису обухваћени уредбом.

„Већина бензинских станица у Србији продаје адитивиране деривате и формирање цена тих деривата је потпуно слободно. Да ли се тиме крши неки други пропис, то је из аспекта надлежности других инспекција“, каже Петковић.

У Србији има око 350.000 регистрованих пољопривредних газдинстава. Пред многима од њих је један од најважнијих послова – пролећна сетва која треба да се обави на више од два милиона хектара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here