Цене рибе изненадиле потрошаче

Рибља чорба постала папрена

Фото: Pixabay

Сваки одлазак у продавницу, извесно је, значи потрошњу више новца јер цене намирница свакодневно расту. Скупље је готово све – воће, поврће, месо, слаткиши, а сада, када је почео божићни пост и предстоји једна од највећих слава Свети Никола – потрошачи су и те како изненађени ценом рибе.


Из новчаника сада треба извадити више новца него лане за готово све врсте рибе. На овим просторима најтраженија је речна риба, а пре свега шаран, који сада кошта 750 динара, а прошле године се за килограм свежег шарана плаћало око 600 динара. Килограм очишћеног шарана кошта 950 динара, а за исту количину шницли шарана треба издвојити 1.250 динара. И они који припремају рибљу чорбу морају да спреме доста новца јер је килограм рибљег меса 655 динара, а лане се могло купити за упола мање пара.

Свежег сома и смуђа нема у рибарницама, али га има замрзнутог. Килограм смуђа је 1.393 динара, а сома је 669 динара. Ни толстолобика није лако наћи, а тамо где га има килограм кошта 500 динара. Ова врста рибе била је међу јефтинијима, па се раније килограм продавао за око 300 динара.

У односу на речну рибу, и цена морске рибе је виша. Најтраженији су ослић и скуша, који се ретко могу наћи свежи, а за килограм замрзнуте ваља издвојити око 470 динара. У рибарницама, кажу продавци, тражи се и црвена риба – шкарпина, а цена је 799 динара килограм.

Овдашњи љубитељи морске рибе на трпези радо имају свежег бранцина или ораду, а за килограм је потребно 1.250 динара, колико кошта и килограм дагњи. Лосос и лигње су најскупљи, а и цене су сличне – килограм лигњи је 1.900 динара, а филети лососа 2.000 динара. Они који се одлуче да купе плодове мора, морају да издвоје око 1.200 динара.

Конзерва рибе на пијаци 90 динара

Уз свежу и замрзнуту рибу, ту је и понуда рибе у конзервама, а они који то желе на својој трпези боље ће проћи ако купују на пијацама него у радњама и рибарницама. Мала конзерва сардина на Футошкој пијаци у Новом Саду кошта 90 динара, туњевина у комадима је 140, а уситњена 120 динара. У продавницама су цене више за 20 до 30 одсто.

Потрошачи који не воле да пеку рибу у својој кухињи већ се одлучују да купе печену имаће још већи издатак јер је килограм печеног шарана близу 2.200 динара, сома око 1.500 динара, ослића 1.100 динара, а скуше 950 динара.

Дакле, цене рибе су високе, а издатак за посну трпезу велик. Некад се, ипак, може проћи нешто повољније јер велики трговински ланци с времена на време имају акције на којима се продају све врсте риба. Уз то, уштедети се може ако се води рачуна где се купује јер су, понекад, разлике у цени у различитим радњама – велике. Зато ове зиме, можда више него ранијих година, треба добро прегледати понуду великих маркета и ићи у оне где ће куповина рибљег ручка бити најповољнија.

И то је, како изгледа, најбољи савет јер не треба очекивати да ће риба бити јефтинија. Наиме, из малобројних рибарских газдинстава поручују да речне рибе нема довољно и да ће, вероватно, већ с првим данима фебруара наредне године риба долазити из увоза и која неће бити јефтинија од оне која се сада пазари.

– Рибе нема довољно ни у околним земљама због суше, поскупљења хране и енергената – казао је, недавно, за „Дневник“ председник Групације за рибарство у Привредној комори Србије Крум Атанасов. – Код нас се, на ове проблеме, надовезује и то што су подстицаји у рибарству мали, па су рибари умањили производњу или рибњаке ставили у стање мировања.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here