Да ли сада да подижем новац из банке или да улажем у нешто?

Ово је једини савет економисте у неизвесно време

587
Фото: Canva

Санкције, рат, повлачење банака, бежанија компанија, нервозне берзе… све је ово претходних дана провејавало на готово свим насловним странама домаћих и станих медија.


Наши суграђани се због тога питају да ли сада да улажу и у шта, ако имају вишак новца, да ли да подижу своје депозите, и да ли су они сигурни? Због тих питања, створила се и беспотребна паника на пумпама, а неки мењачи су искористили прилику за зараду па су пробали да варају на курсу.

Стигле су оштре реакције инспекције и већ су пале прве казне, а саговорник Телеграф Бизница каже да грађани Србије када је реч о финансијским активностима, не би требало да раде – ништа.

– Ништа не радите. Нема потребе да се ствара психоза, и да се беспотребно ствара вештачка криза. Ако кренемо да купујемо залихе, не можемо их купити за пет година, а овако, узалуд ћемо повећати тражњу, а тиме и последично цене. Нема потребе за ширењем панике. Прошли смо неупоредиво теже време – каже за овај портал Љубодраг Савић, економиста.

Да ли је злато добар избор?

На питање шта онда да раде они који имају вишак готовине и нису депоновали, као и да ли је злато евентуално добар избор за улагање, каже:

– Нема сигурне луке у економији, нарочито нема нечега што је сто посто сигурно на берзи. Па и злато се колебало, сећамо се какви су били курсеви на берзи. Сада нема никакве панике за нас, биће и довољно хране, а не очекујем промене у курсу динара, НБС већ дуже време држи курс под контролом – каже саговорник и додаје да ће нам се евидентно једино прелити инфлација.

Његов савет, како каже, не би био да се размишља између евра и долара, већ уколико неко има неки вишак новца, најсигурније је у дужем року улагати у швајцарски франак.

Довољно новца и у банкама и у мењачницама

У прилог његовим речима иде и порука НБС коју је послала грађанима претходних дана: Народна банка већ обезбеђује банкама и динарску и девизну ликвидност у довољној мери, а појачано је снабдевање банака страном готовином како би мењачнице брзо и ефикасно могле да одговоре на појачану тражњу грађана која се појавила.

Понављамо, и девизних средстава и стране готовине имамо довољно и континуирамо снабдевамо банкарски сектор довољним количинама. Грађани зато не треба да брину, нити би паника требало да буде присутна – ни за повлачењем депозита из банака у којима су средства најсигурнија и које су и добро капитализоване и веома ликвидне, нити за куповином девиза у мењачницама.

НБС обезбеђује довољно средстава и одговара на све захтеве банака, чиме доказујемо да смо спремни да реагујемо без одлагања и адекватно. Очекујемо да банке у што краћем року пренесу ефективу мењачницама које ће подмирити тражњу грађана.

Народна банка наложила је банкама да ни у једном тренутку не сме бити прекида снабдевања мењачница готовином.

Шта ако имате рубље

Руска рубља бележи знатно слабљење према другим светским валутама валутама на међународном тржишту, па тако и према динару.

Будући да се курс динара према руској рубљи на домаћем тржишту формира на основу курса динара према евру, који је релативно стабилан и није бележио знатније промене у овом периоду, и међувалутног односа између евра и руске рубље који важи на међународном финансијском тржишту, промене курса динара према руској рубљи у посматраном периоду одражавају промене вредности руске рубље на међународном тржишту, објашњавају из НБС.

Тако је званични средњи курс динара према руској рубљи Народне банке Србије забележио у овом периоду раст од 28 одсто, што представља пад вредности руске рубље према динару.

Ни дигитално злато се није прославило. Неке нове опције за улагања, попут биткоина још једном су показали да још нису зрели да преузму терет алтернативе.

Кључни инвестициони случај за биткоин се погоршао претходних дана, јер геополитичка неизвесност и растућа инфлација „ударају“ на цене криптовалута.

Цена биткоина је тако пала прошле недеље, на најнижи ниво у две недеље, након што је руски председник Владимир Путин наредио трупе у Доњецку и Луганску, убрзо пошто што их је прогласио независним.

Ако имате штедњу у Сбербанци

Поједини грађани питали су се и шта да раде са картицама и новцем који имају у Сбербанци а после вести да та банка напушта тржиште Европе. Подсећамо да је АИК Банка добила је сагласност Народне банке Србије и надлежних регулаторних тела, чиме је испунила све услове за стицање Сбербанке Србија.

Што је још важније овим ће се додатно обезбедити сигурност депозита свих клијената.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here