Како да продужите рок за отплату кредита?

Одлука НБС ускоро ступа на снагу

Дужи рок отплате кредита, као и ниже месечне рате, моћи ће да добију дужници за које банка процени да треба да уђу у процес реструктурирања постојећих кредита, како не би имали проблем са даљом отплатом.


Како се наводи у уредби коју је у Службеном гласнику објавила Народна банка Србије (НБС), каматна стопа не сме да буде виша од оне коју дужници сада плаћају.

Ако је реч о променљивој стопи, маржа банке не сме да буде већа од тренутне.

Како се додаје, прописано је да овакав начин реструктурирања зајма дужник може да користи само једном.

Уредба НБС објављена је 9. децембра и почиње да важи након осам дана.

Дужници којима банка одобри продужетак рока отплате кредита, у оквиру нових олакшица које је прописала НБС, неће смети да добију услове нису повољнији у односу на оне који им важе тренутно.

Са друге стране, банке ће процењивати у ком случају ће сваки корисник моћи да користи олакшице.

НБС је иначе дозволила дужи рок отплате кредита, него што је већ прописан.

Банке кроз реструктурирање кредита, могу клијентима да одобре нови рок отплате.

За кеш и потрошачке кредите мораће да буде краћи од девет година, а за ауто-кредите краћи од 11 година. То је, иначе, рок за три године дужи од максимално законски дозвољеног рока.

Грађанима који отплаћују стамбене кредите омогућено је да да рок отплате продуже за пет година и т мера се продужава и током следеће године.

„Реструктурирање се спроводи на основу понуде банке, у складу с њеним унутрашњим актима, односно на основу образложеног захтева дужника након којег је банка оценила да постоје чињенице и посебне околности које су утицале на погоршање финансијског положаја дужника и тиме на могућност да он уредно измирује своје обавезе према банци“, наводи се у одлуци НБС.

Реструктурирањем кредита се не увећава преостали неотплаћени износ кредита.

Како се наводи, након реструктурирања кредита уговорена рочност не може да буде дужа од 3.285 дана (девет година) за готовинске и потрошачке кредите, односно од 4.015 дана (11 година) за ауто-кредите.

Кредит може само једном да се рестктруктурира на овај начин.

НБС је већ увела ограничење максималних рокова отплате готовинских и потрошачких зајмова крајем 2018. године, као реакцију на све чешће одобравање тих кредита на рок дужи од десет година.

Како је тада указивала НБС, постепено скраћивање рокова отплате била је реакција на све учесталију појаву ненаменског необезбеђеног кредитирања становништва по неоправдано дугим роковима.

Ти прописи су имали за циљ да, како је тада истицала централна банка допринесу спречавању настанка проблематичних кредита у банкарском сектору и предупреде могуће последице по финансијску стабилност и грађане.

Од 2019. године, максимални рокови отплате спуштени су на осам, па на седам година у 2020. и шест у 2021. години, а за ауто-кредите рок отплате је остао максималних осам година.

НБС је такозвано пробијање рокова омогућила и у пандемијској 2020. години, после великог мораторијума на кредите, нудећи продужетак од максимум две године.

Банкама ни сада није експлицитно забрањено да грађане кредитирају на рокове дуже од поменутих, шест година за кеш и потрошачке и осам година за ауто-кредите, пренео је Н1.

Али им је одобравање на дуже рокове знатно скупље, јер морају да умање вредност свог капитала.

Наиме, банка је у случају одобравања кредита са дужим роком у обавези да умањује свој капитал за целокупан неотплаћени износ главнице тог потраживања од дужника, све до коначне отплате кредита.

Сада, изменом Одлуке о адекватности капитала, ова обавеза банке не постоји у случају реструктурирања кредита које је прописано новом уредбом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here