Стање воћарства у Србији: напредак и изазови у производњи

https://www.freepik.com/free-photo/plum-branch-with-juicy-fruits-sunlight-plum-garden_5755270.htm#query=plums%20growing&position=0&from_view=search&track=ais

Воћарство у Србији има дугогодишњу традицију и значајно је за домаћу пољопривреду. Србија се налази на одличној географској позицији и има климатске услове који одговарају различитим сортама воћа.


У посљедњих неколико година, број воћњака се знатно повећао, па се узгајају нове сорте воћа, као и оне којих до сада није било на овим просторима. Такође, постоје побољшања у начину узгоја и примени агротехнике, што доприноси квалитету производње, а користе се и нови системи за наводњавање, као и пумпе за воду баштенске, потапајуће, бунарске.

Воћарска производња у Србији

Према последњим подацима, производња воћа у Србији је и даље у тренду, а пораст узгоја и извоза расте из године у годину. Воће које се највише извози из Србије су шљиве и малине, док се јабуке, крушке и вишње највише гаје за домаће тржиште.

Ипак, воћарство у Србији се суочава с одређеним изазовима. Првенствено, ту су климатске промене и недостатак одговарајуће технологије и опреме. Затим, недовољно финансијских средстава, квалификоване радне снаге, као и лоша организација производње и тржишта.

Да би се унапредила воћарска производња, потребно је улагање у модерну технологију и опрему, као и боља организација. А све више воћара у Србији се одлучује за органску и одрживу пољопривредну производњу.

Најзаступљеније врсте воћа које се узгајају у Србији

Србија је позната по узгоју различитих врста воћа, од којих су неке постале заштитни знак. Врсте воћа које се већ традиционално узгајају у Србији су шљиве, малине, јабуке, крушке, вишње и брескве.

  • Шљива – чињеница која говори о томе колико је ова врста заступљена код нас је та, да је Србија на трећем месту на свету по производњи. Шљиве се узгајају у готово свим регионима земље, а најзаступљеније сорте су чачанска, пожегача и стенлеј.
  • Малине – се такође производе код нас, а велики део се извози за страно тржиште. Србија је једна од највећих произвођача малина у свету, а најзаступљеније сорте су виламет, меекер и микер.
  • Јабуке – се узгајају на скоро свим већим површинама широм земље, а најзаступљеније сорте су ајдаред, грени смит и старкримсон. Поред њих, крушке су такође воће које се често узгаја, првенствено због добре цене на тржишту.
  • Вишње – се највише гаје у западној и централној Србији, а производи су углавном намењени за домаће тржиште.
  • Брескве – се узгајају у нешто мањој количини него претходно наведено воће, али су сорте које се узгајају квалитетне, па су популарне на домаћем и страном тржишту.
  • Боровнице – у последњих неколико година је производња боровница постала веома популарна у Србији. Ово воће има бројне предности за здравље, а на тржишту постиже високе цене.

Србија има изузетно повољне климатске услове за производњу различитих врста воћа. Управо из тог разлога воћарство има значајну улогу у пољопривредној производњи Србије.

Технолошки напредак у воћарству

У воћарству се све више користе модерне технологије и алати, као што су ГПС навигација, сензори влаге, паметни системи за наводњавање, као и прскалице за воће ефикасно прскање воћа и баште. Овај напредак доприноси мањим трошковима производње, краћем времену за пољопривредни посао, као и повећању приноса и квалитета воћа.

Једна од највећих технолошких иновација у воћарској производњи је примена дронова за надзор и мапирање воћњака. Они помажу пољопривредницима да боље одржавају своје воћњаке, тако што скенирају подручја која захтевају више или мање воде, прате раст воћа, али и откривају болести на биљци.

Производња и извоз воћа у Србији

Србија је већ постала позната по производњи висококвалитетног воћа које је све више присутно на светском тржишту. Значајан део приноса је намењен је за извоз, а највећи део иде у земље ЕУ, као што су Немачка, Пољска, Аустрија, Италија и друге.

Такође, у Србији се све више улаже у производњу органског воћа. Тренутно око 5% укупне производње припада овом сектору.

Изазови у производњи и пласману воћа

Воћари у Србији се суочавају са одређеним изазовима као што су :

  • Лоша инфраструктура и транспорт – недостатак квалитетних путева и железничких пруга успорава транспорт воћа од произвођача до купаца, што може довести до губитка квалитета и цене. Недовољан број складишта је такође проблем, јер је велики број произвођача који немају довољно простора да складиште своје воће.
  • Недостатак модерних технологија и опреме – пољопривредници често не поседују модерну опрему која би им омогућила мање трошкове и бржу производњу производа.
  • Неусклађеност са захтевима тржишта – које је из године у годину све већи проблем.

Упркос овим изазовима, производња и пласман воћа у Србији и даље има велики потенцијал. Институције које се баве овим сектором пружају подршку и помоћ за развој овог сектора.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here