Tužna priča iz Gajdobre: Deca sama vode domaćinstvo

147671
Šušići ostavljeni na milost i nemilost, Foto: S. Mirić

Kada su se roditelji razišli, njihova deca, Šušići i Kulački, ostala su u krajnjoj bedi, a u njihovim kućama sklonim padu teško da bi neko zanoćio bez velike nevolje.


Ima skoro pola decenije kada su majka, a brzo posle toga i otac napustili sedmoro svoje dece, malih Šušića, jedno drugom do uva. Danas glava kuće Radomir ima 22, Srećko 18, Dragana 24, Luka 8, Branko 11, Slavko 16 i Marko 15 i svi zajedno žive u trošnoj kući u ulici Jovana Dučića 43, u Gajdobri kod Bačke Palanke. Radomir se oženio i ima ćerkicu od godinu dana, koja je deveti član porodice.

Kuća sklona padu

Kuća sklona padu, Foto: S. Mirić

Najveći teret bede i odrastanja svoje braće podnela je Dragana, najstarija u kući. Sad ima i snahu sa kojom deli kućne poslove.

Centar: Imaju redovnu pomoć

Vera Petrović iz Centra za socijalni rad u Bačkoj Palanci kaže da Šušićima pomažu materijalno i savetodavno.

– Imaju redovnu socijalnu pomoć, intervenišemo i periodično, sređujemo im dokumentaciju, sa njima su u redovnom kontaktu psiholog i drugi stručni radnici – rekla je Petrovićeva, a na naše pitanje o pohađanju škole kaže da su za to nadležne školske vlasti.

Što se tiče kuća sklonih padu, nije se dobio odgovor ni u toj ustanovi, ni u opštini.

– Ipak nisam mogla da postignem da budem autoritet za mlađu braću, tako da je u školu išao redovno samo Slavko, a ostali me nisu slušali – žali se Dragana.

Selu nemaju šta da zamere, ljudi im često priteknu u pomoć i daju im hranu. Mesna zajednica im je postavila i nove prozore na kući.

– Ja radim i primam 30.000 mesečno, imamo i 10.000 socijalnu pomoć, od mesne zajednice dobijamo svaki dan četiri vekne hleba i to je sve. Kuću ne možemo da održavamo i najviše nas plaši da bi neka oluja mogla da je sruši i da nastradamo – kaže kratko Radomir.

Dve ulice od Šušića, u kući bez prozora stanuje Stevica Kulački sa četvoro dece. Kod kuće smo zatekli Sašu (12) i Danicu (11), dok su Marija (6) i Đorđe (4) u vrtiću. Stevica nam se javio iz Bačke Palanke, gde je morao da uradi nekakav posao. Odmah se zapažaju bistrina i uljudnost brata i sestre. Kažu da je majka otišla sa nekim čovekom, oni su dobri đaci „prosek 3,00“, struje nemaju već četiri godine.

Nemaju struje, pa uče do mraka

Nemaju struje, pa uče do mraka, Foto: S. Mirić

– Učimo dok se vidi, uveče rano idemo na spavanje – priča bistrooki lepotan Saša. Kaže da im pomažu komšije, ostave ujutru hranu na kapiji i odu.

Od Stevice, sa kojim smo razgovarali telefonom, saznajemo da prima socijalnu pomoć od 20.000 dinara, majka donese 5.000 dinara mesečno kao alimentaciju, iz Palanke im dođu tetka i kuma, koje često donesu deci hranu i odeću.

– Ovo je da srce pukne – kaže Gajdobranin Ivan Grubišić, koji se boji da će deca stradati i čudi se kako inspekcija ne zabrani stanovanje u ovim kućama, a njima ne obezbedi nužni smeštaj.


 Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here