Деца млађа од две године не треба да гледају у екран

До пете године не више од сат времена дневно

Foto: Pixabay

Малој деци млађој од две године не би требало дозвољавати да користе паметне телефоне, таблете или да гледају телевизију, наводи Шведска асоцијација педијатара.


Шведски стручњаци такође истичу да је деци од друге до пете године довољно сат времена дневно да буду пред неким екраном.

Упркос томе што се већ дуго времена зна за негативан утицај екрана и плаве светлости на развој деце, родитељи врло често не поштују савете.

У новим смерницама шведски стручњаци објашњавају да је ограничење изложености екранима кључно као и учење деце навикама здраве исхране или безбедности у саобраћају.

Недавно су и званичници у Данској објавили правила да млађима од две године треба дозволити коришћење уређаја само у „веома специјалним случајевима“, попут оних који имају проблем са учењем.

„Иако дигитални екрани могу да буду извор корисних информација, забаве и нуде могућност контактирања других особа, млади мозгови још нису зрели да би могли да приме те корисне ствари“, истичу шведски педијатри.

Деца која често користе паметне телефоне, таблете или компјутерске екране су раздражљива, имају лошију концентрацију и сећају се информација два пута краће од деце која не користе поменуте уређаје.

Студије су такође показале да су деца која проводе доста времена испред екрана подложнија бихевиоралним проблемима, па чак и дечјој депресији.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here