Јун – Национални месец менталног здравља

У нашој земљи се од 2022. године месец јун обележава као Национални месец менталног здравља.

Ментално здравље је део општег здравља и дефинише се као „стање добробити у којем појединац остварује своје потенцијале, може да се носи са нормалним животним стресом, може да ради продуктивно и плодно и способан је да доприноси заједници“.


СЗО глобално истиче да ‘нема здравља без менталног здравља’. Ментално здравље је, стога, и један од приоритета јавног здравља, с обзиром на оптерећење које ментални поремећаји узрокују у здравственом, социјалном и економском смислу, а у нашој земљи се од 2022. године месец јун обележава као Национални месец менталног здравља.

Промоција менталног здравља укључује ‘акције за јачање политичког окружења и коришћење стратешке комуникације за изградњу мрежа, ангажовање заинтересованих страна, повећану писменост о менталном здрављу и промену понашања.’

Институт за јавно здравље Војводине поводом Националног месеца менталног здравља:

Подсећа на интернет странице са додатним ресурсима у области промоције менталног здравља.

Обележава 2. јун – Светски дан ментално условљених поремећаја у исхрани указивањем на дефиниције ових поремећаја и могућности третмана у оквиру Саветовалишта Одсека за правилну исхрану и промоцију здравих стилова живота.
Обележава 26. јун – Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама.

Најављује тему и слоган 8. Фестивала менталног здравља (10-20. октобра 2023. године): “ЕМПАТИЈА”, којим Институт за јавно здравље Војводине у сарадњи са тимовима из Новог Сада и још 4 града (Суботица, Сомбор, Крагујевац и Зрењанин) и ове године популаризује складне, солидарне и хумане односе међу људима.

Указује на ресурсе других организација у области промоције и заштите менталног здравља и превенције менталних поремећаја:

• Центар за емотивну подршку и превенцију самоубиства „СРЦЕ“; бесплатни телефон – 0800-300-303
• Психолошко саветовалиште “ПРИЧАЈМО (К)ОД КУЋЕ”; Е-маил: [email protected]chat на сајту: pricajmokodkuce.co; понедељком и петком 19-21 час;

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here