Светски дан безбедности хране – 7. јун

Када једете, како знате да је ваша храна безбедна?

Фото: Getty images

Генерална скупштина Уједињених нација установила је 7. јун као Светски дан безбедности хране 2018. године како би подигла свест о важности здравствене безбедности хране.


Светска здравствена организација (СЗО) и Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) заједнички организују обележавање Светског дана безбедности хране, у сарадњи са државама чланицама и другим заинтересованим странама. Овогодишња тема, „Стандарди хране спашавају животе“, наглашава улогу успостављених стандарда безбедности хране, који обезбеђују безбедност и квалитет хране.

Када једете, како знате да је ваша храна безбедна? У процес производње хране је укључен велики број људи како би се обезбедила здравствена исправност намирница и оброка. СЗО, заједно са ФАО, предводи глобалне експертске групе и пружа научне савете за развој међународних стандарда безбедности хране како би се заштитило здравље потрошача у свету.

Свако треба да преузме активну улогу у превенцији болести које се преносе храном, а Светски дан безбедности хране пружа прилику да се информишете и укључите.

Светски дан безбедности хране скреће пажњу на стандарде у производњи хране. Болести које се преносе храном погађају једну од 10 особа широм света сваке године, а стандарди који се односе на здравствену безбедност хране нам помажу да осигурамо да је оно што једемо безбедно.

Сваке године више од 600 милиона људи оболи, а 420.000 умре од конзумирања контаминиране хране. У 21. веку нико не би требало да умре од конзумирања здравствено небезбедних намирница и оброка јер се то може спречити.

Болести узроковане храном ометају социоекономски развој, оптерећују здравствени систем и наносе штете националним економијама, трговини и туризму. Безбедност хране је пресудна, не само за боље здравље и сигурност хране, већ и за квалитет живота, економски развој, трговину и међународну репутацију земље.

Климатске промене доприносе распрострањености опасности изазваних здравствено небезбедном храном.

Процена је да 700 хиљада људи широм света умре због инфекција узрокованих микроорганизмима отпорним на антибиотике.

Добра хигијенска пракса у свим сегментима прехраменог и пољопривредног сектора помаже смањењу настанка и ширења болести узрокованих здравствено небезбедном храном.

Едукација о здравственој безбедности хране помаже да потрошачи буду информисани, да чине здраве изборе и подстичу и захтевају сигурније снабдевање храном.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here