Подвиг српских кардиохирурга – пацијенту уграђена два вештачка срца

Оперисани пацијент је добро и опоравља се

Фото: Pixabay

Први пут у Србији, у Клиници за кардиохирургију Клиничког центра Србије, пацијенту су уграђена два вештачка срца. Спасен му је живот, а Клиника за кардиохирургију сврстала се у ред малог броја европских центара који могу успешно да лече обострану срчану слабост код болесника који не могу да чекају трансплантацију срца.


Оперисани пацијент је добро и опоравља се, а уместо свог срца, које је стало, уграђена су му два вештачка срца у ишчекивању трансплантације.

„Данас је четврти постоперативни дан и све тече на најбољи могући начин. Ради се о процедури када се практично мења читаво срце са две пумпе и резервисана је само за најболесније људе. То је и решење за многе пацијенте који чекају на трансплантацију срца, али не би без оваквог захвата могли да је дочекају. У том случају ово је нека врста моста до пресађивања“, истиче директор Клинике за кардиохирургију УКЦС.

Нажалост, број расположивих срчаних мишића за трансплантацију нигде у свету није довољан, а код нас је та статистика још гора – ове године само пет трансплантација је урађено.

„Овакав захват може да буде и дугорочно решење, али би било идеално да се у неком тренутку појави одговарајуће срце и да се ураде пресађивање, али он са овим може да живи годинама. То наравно зависи и од пажљивог менаџмента читавог тима лекара и медицинских сестара који ће о њему водити рачуна“, наводи Путник.

Према његовим речима, припрема и читава процедура трају читав дан и укључен је јако велик број људи – предоперативна припрема, анестезиолошки тим, кардиолошки тим, перфузере, хируршки тим. Све заједно, око 30 људи који су укључени у читав поступак.

Надају се и да ће пацијент моћи кући за десетак дана.

Директор Клинике за кардиохирургију напомиње да је и даље огромна потреба за органима и да између 50 и 70 људи чека на срце.

„Нажалост, имамо и људе које смо изгубили током чекања. Неке смо оперисали, а увек стижу нови случајеви“, закључио је Путник.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here