Регистрован један случај заразе од грознице Западног Нила у Бачкој Паланци

Саопштење Дома здравља „Др Младен Стојановић"

986
Фото: Pixabay

На територији Републике Србије до 14.7.2022. године регистрован је један потврђени случај обољевања од грознице Западног Нила у људској популацији. Обољење је пријављено са територије Јужнобанатског округа. 


Грозница Западног Нила је сезонско обољење, односно обољење које је највише заступљено у периоду највеће активности комараца. За наше географско подручје карактеристично је да комарци постају активни у пролеће, а период њихове интензивне активности је од краја маја до септембра, наводи у саопштењу Дом здравља „Др Младен Стојановић“.

Сезона трансмисије вируса Западног Нила у Србији уобичајено траје од јуна до новембра месеца Грозница Западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комараца. Главни вектор, односно преносилац је врста комарца која је одомаћена и код нас. Главни резервоар заразе су различите врсте птица, у којима се вирус одржава, док је човек случајни, односно тзв. слепи домаћин и инфекција вирусом Западног Нила се са њега даље не преноси.

Већина особа (80%) инфицирана вирусом Западног Нила нема никакве симптоме и
знаке болести. Код мањег процента заражених особа (приближно 20%) симптоми подсећају на обољење слично грипу, са наглом појавом повишене телесне температуре и главобољом.

Међутим, код појединих особа долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса, односно неуроинвазивног облика болести, који захтева хоспитализацију. Након прележане инфекције често долази до развоја дуготрајних последица, као што су: умор, губитак памћења, тешкоће приликом ходања, мишићна слабост и депресија.

Смртност је већа код старијих особа. У узорку крви једног детета из Бачке Паланке, између осталог је потврђена и инфекција вирусом Западног Нила, а ради се о лакшој клиничкој слици, сличној грипу.

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, препоручује се примена мера личне заштите од убода комараца. Неке од мера заштите су: ношење одеће са дугим рукавима и ногавицама, светлих боја, током боравка на отвореном, дању и ноћу, користити репеленте за кожу, према упутству.

Избегавати подручја са великим бројем инсеката попут шума и мочвара, нарочито у сумрак и зору, а све посуде на отвореном морају бити затворене поклопцем јер комарци се легу у стајаћим водама. Просторије где боравимо треба заштитити комарницима на вратима и прозорима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here