За годину дана у Србији убијено 25 жена

25. новембар је Међународни дан борбе против насиља над женама

Foto: Ilustracija/Pixabay

БЕОГРАД – Борба против породичног и партнерског насиља према женама у Србији мора бити јача него икад, поручила је данас председница Координационог тела за родну равноправност и министарке културе Маје Гојковић, наводећи податак да је ове године убијено 25 жена, а у претходних 10 година 340.


Гојковић је, поводом 25. новембра Међународног дана борбе против насиља над женама, нагласила да је родно засновано насиље озбиљан проблем и у целом свету, саопштено је из њеног кабинета.

Србија је, по њеној оцени, до сада остварила значајан напредак по питању стварања нормативног и стратешког оквира за борбу против насиља над женама у намери да се ради системски и удружено како би се што брже и ефикасније дошло до одрживих решења.

Гојковић је подсетила да је у 2021. години усвојен нови Закон о родној равноправности, кровни закон у области заштите права жена, као и Закон о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације и Стратегија за сузбијање и спречавање родно заснованог насиља према женама и насиља у породици.

Претходно, 2017. године, почео је са применом и нови Закон о спречавању насиља у породици.

„Поред доброг законодавног оквира, важно је да овом проблему, који погађа читаво друштво, приступимо системски кроз мултисекторску сарадњу. Зато ћемо у новом сазиву Координационог тела за родну равноправност радити на бољој координацији министарстава и других државних органа, као и на продубљивању сарадње са међународним и организацијама цивилног друштва“, нагласила је Гојковић у писаној изјави.

Она је навела да ће се Србија и ове године прикључити глобалној кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“, посебно у погледу спречавања насиља над женама и девојчицама у јавном простору, као врло израженом облику родно заснованог насиља.

Сваки живот је подједнако важан и насиље над женама у оквиру породице и партнерских односа није само приватни, нити породични проблем и зато као друштво морамо убудуће још више да промовисању политике нулте толеранције према насилницима, да верујемо жртвама и да их оснажимо и охрабримо да не ћуте и не затварају очи пред насиљем, већ да га пријаве, поручила је Гојковић.

Она је позвала све жене које су претрпеле или још увек трпе насиље, да га пријаве, да имају поверење у институције, нагласивши да је обавеза институција „да одговоре на сваки случај насиља и пруже неопходну заштиту и подршку“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here