Председника Вучића у Бриселу дочекале две лоше вести (ВИДЕО)

У наредних 36 сати седница Савета за националну безбедност

222
Извор: instagram.com/buducnostsrbijeav

БРИСЕЛ – Председника Србије Александра Вучића у Бриселу је дочекала вест да ће министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц сутра предати захтев за чланство тзв. Косова у Савету Европе, потврђено је Танјугу.


На тај начин је Приштина коначно погазила, после Бриселског, и Вашингтонски споразум. Још једна лоша вест је и да ће на састанцима на којима је тема европска безбедносна политика од сада моћи да учествују само они са Западног Балкана који су увели санкције Русији.

Вучић: Не очекујем једноставне разговоре, искрсла нова питања

Председник Србије је изјавио синоћ, пред неформалну вечеру коју за лидере са Западног Балкана организује шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ, да очекује не једноставне разговоре због питања која су искрсла.

Међутим, истиче да је Србија донела одлуку за убрзање пута у ЕУ и да верује да ће она бити узајамна.

„Очекујемо до краја месеца важну посету Србији и да ћемо имати конкретније и боље резултате у тој сарадњи“, подвукао је Вучић.

На питање да ли је тачно да ће Приштина поднети захтев за чланство у Савету Европе и како ће Србија реаговати, казао је да је то питање тешко за нас.

„Очигледно је да неки људи раде на дестабилизацији региона, а наравно и Србије“, нагласио је он.

Вучић је указао да ће сутра или прекосутра одржати састанак националног савета безбедности, али да ће прво сачекати да ли ће Приштина урадити то што је најавила у вези са подношењем захтева за СЕ сутра.

„Ако то ураде онда је јасно не постоје Бриселски, Вашингтонски споразум, ни реозолуција Савета безбедности УН 1244. Укидају у потпуности међународни правни поредак. Биће интересантно да видимо ко ће све од оних који се заклињу у поштовање међународног права то подржати. Ми ћемо имати одговор и снажно ћемо знати штитити своју земљу“, подвукао је он.

На питање да прокоментарише изјаве да земље које нису подржале санкције неће моћи присуствовати састанцима ЕУ, рекао да су они моћни и јаки, а ми слаби и они могу да раде шта желе.

„Ми ћемо у складу са својим интересима доносити одлуке“, закључио је Вучић.

У згради Европске службе за спољне послове у Бриселу почела је радна вечера коју је за лидере са Западног Балкана организовао сеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, а на којој учествује и председник Србије Александар Вучић.

У Бриселу напомињу да је у питању неформална радна вечера коју шефови дипломатија ЕУ већ традиционално организују за лидере са Западног Балкана како би се проценила ситуација и сарадња у региону, ангажман ЕУ са регионом и евроинтеграциони пут Западног Балкана.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу наглашавају да ће овога пута ипак рат у Украјини бити у фокусу разговора Бореља са партнерима из региона.

Предвиђено је да се разговара о утицају ”ничим изазване руске агресије на Украјину” на безбедносну и економску ситуацију у региону укључујући и питања снабдевања енергентима и храном, а домаћин је на дневни ред састанка ставио и питање ”боље координације и заједничког одговора” ЕУ и Западног Балкана на ”руску агресију”.

На вечери у Бриселу су, поред председника Србије, председник Црне Горе Мило Ђукановић и премијери Албаније и Северне Македоније, Еди Рама и Димитар Ковачевски.

БиХ представљати српски члан Председништва Милорад Додик, а привремене институције у Приштини министарка спољних послова Доника Гервала.

Планирано је да се на крају вечере око 22.30 председник Вучић обрати медијима у Бриселу.

Вучић са Борељом и Вархељијем билатерално пред вечеру лидера ЗБ

Председник Србије састао се Жозепом Борељом у згради Европске службе за спољне послове, непосредно пред радну вечеру коју је Борељ организовао за лидере западнобалканске шесторке.

Вучић се састао и са комесаром Европске уније за проширење и суседску политику Оливером Вархељијем, објављено је на Инстаграм налогу председника Вучицћа “будуцностсрбијеав“.

Уз текст је објављена и фотографија са сусрета.

Гервала: У дијалогу са Београдом очекујемо напредак

Министарка спољних послова привремених институција у Приштини Доника Гервала изјавила је да од данашњег састанка у Бриселу очекује добре разговоре, који ће пружити перспективу за бољу и бржу интеграцију Западног Балкана у Европску унију, као и да у дијалогу са Београдом очекује напредак.

Гервала је поручила и да се у дијалогу са Србијом мора постићи договор.

„Заменик премијера Бисљими доћи ће овде у петак да постигне договор, јер дијалог треба да служи споразуму, а не честим састанцима, тако да треба да има резултата. Косовска делегација је веома спремна да донесе резултате у овом процесу дијалога“, рекла је она.

Борељ: Будућност Западног Балкана је у ЕУ

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ је долазећи на вечеру коју је организовао за шесторицу лидера са Западног Балкана у Бриселу, поручио да очекује ”колективни, стратешки, отворен и суштински” разговор са „најближим партнерима и будућим члановима ЕУ“ о потреби јединства и предузимања неопходних корака како би се заједничким снагама обезбедила безбедна, стабилна и просперитетна Европа.

То је, како је рекао, у ”најбољем интересу свих и најбољи је начин да се изгради будућност Западног Балкана у ЕУ”.

”Мислим да је добро имати овакву врсту разговора поготово у оваквим данима. Састали смо се у септембру у Њујорку, али сада је свет у потпуно другачијој ситуацији. Тада нико није могао да замилси да ћемо имати једног агресора и поновни рат у Европи”, поручио је Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ је подсетио да је последњи рат у Европи пре Украјине био на Балкану и нагласио је потребу да се размотри глобални и регионални утицај ”Путиновог нелегалног рата против украјинског народа и међународног правног поретка”.

”То желим да размотрим са шесторицом западнобалканских лидера као нашим најближим партнерима и то не само географски гледано већ са њима разговарам као са будућим члановима ЕУ. Разговараћемо о томе како можемо заједно да одговоримо на последице овога рата, а желим да чујем и њихове забринутости и идеје о томе како да одбранимо права и вредности и изборимо се са негативним утицајем Путиновог рата на храну, енергију и стабилност на нашем заједничком континенту”, поручио је Борељ.

Он оцењује да Путин жели да ”искористи рањивост региона” и поручује да Западни Балкан и ЕУ морају заједно да раде како не би дозволили Русији да то учини.

”Западни Балкан није наше задње двориште већ предворје и деловаћемо заједно у суочавању са руским ометајућим активностима у региону кроз дезинформације и сајбер нападе”, каже Борељ.

Он је поздравио чињеницу да се већина партнера са Западног Балкана у потпуности од почетка усагласила са ЕУ одговором на руску агресију на Украјину, а друге је позвао да ”учине исто”.

Борељ је поновио да ангажман ЕУ на Западном Балкану остаје европски стратешки приоритет и најважнији спољнополитички инструмент.

Он је за следећи понедељак најавио велику политичку расправу о региону за састанку министра спољних послова ЕУ којима ће се придружити и министри спољних послова земаља Западног Балкана.

Додик: Украјинска криза не прети ескалацији сукоба у БиХ

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас у Бриселу да ће високом представнику за спољну политику ЕУ Жозепу Борељу пренети ставове у вези са ситуацијом у БиХ, истичући да украјинска криза не утиче на БиХ у погледу могуће ескалације сукоба у тој земљи, али да има других проблема, те да од ЕУ очекују додатну стабилизацију.

“Чињеница је да је БиХ стабилна, мирна, да украјинска криза не утиче ни на који начин што се тиче рата на БиХ, то је веома далеко”, рекао је Додик.

Он је истакао да постоје одређени, значајни политички проблеми у БиХ, да се земља припрема за изборе, а да није спроведена изборна реформа.

“Постоји основно незадовољство чињеницом да се угрожава конститутивност народа и њихова права у БиХ. Имамо лажно представљеног високог представника којег није именовао Савет безбедности УН, а све то погоршава ситуацију у БиХ”, рекао је Додик.

Он је навео да треба уложити напоре да се одрже стабилност и мир и да се покуша кроз политички дијалог и разговор унутар субјеката у БиХ решити проблеме.

Додик је додао да ЕУ ту може да помогне, јер је она значајан фактор сарадње, али да, указао је, има и проблема који су “посејани” у прошлости, од стране институција ЕУ, који сада, каже, долазе на наплату у политичком смислу у БиХ.

На питање како то да украјинска криза не утиче на БиХ, Додик је одговорио да свакако утиче у економском смислу, али не у погледу могућег изазвања сукоба, те да је то “апсолутно недодирљиво”.

“БиХ нема ниједан озбиљан индикатор да би могло доћи до ескалације насиља. Све су то пропагандни трикови, а најодговорнији људи за безбедност, командант АЛТЕА и заменик команданта штаба НАТО рекли су да нема елемената за угрожавања безбедности”, рекао је Додик.

На питање шта очекује од ЕУ, Додик је рекао да очекује додатну стабилизацију и разумевање ситуације на Балкану.

“Да се 14 препорука реши у БиХ, за статус кандидата истовремено, а не да се праве нове групације које треба решити, а неке одложити. Ми сада посматрамо ЕУ мало више, видимо проблеме али то су њихови проблем”, рекао је Додик.

Он је додао да желе свим земљама на Западном Балкану да што пре постану кандидати за чланство или чланице ЕУ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here