Dozvoljene posete domovima za stare, od ponedeljka i u pozorište

234

Posete staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima ponovo će biti dozvoljene, a od ponedeljka, 24. avgusta, biće dozvoljeno i održavanje kulturnih dešavanja s prisustvom publike.


Posete staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima ponovo će biti dozvoljene, a od ponedeljka, 24. avgusta, biće dozvoljeno i održavanje kulturnih dešavanja s prisustvom publike, poput bioskopa, pozorišta i koncerata u institucijama kulture, uz ograničenja kojih se organizatori moraju strogo pridržavati.

To je juče odlučio Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19 na kojoj je bilo reči o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, saopštila je Vlada Srbije.

Od ponedeljka će biti dozvoljeno prisustvo publike ili gledalaca na kulturnim događajima, ali njihov broj ne sme da prelazi pet stotina. To znači da ni u bioskopskim i pozorišnim salama, ali ni u većim halama i arenama, ne sme biti više od 500 gledalaca.

Glumci bez vizira

Glumci na sceni, koji neće nositi maske ili vizire, moraju imati sistematski pregled i biti testirani pre početka rada na predstavi odnosno sezone, deo je odluke Kriznog štaba. U ovu svrhu, obezbediće se stalna podrška posebnih laboratorija. Pre ponovnog početka rada bioskopa, pozorišta i drugih institucija kulture, obavezno je izvršiti detaljno čišćenje sala i drugih prostorija i jasno istaći odgovarajuće informacije o merama bezbednosti i prevencije COVID-19. Obavezno je nošenje maski za sve zaposlene i posetioce u zatvorenim prostorima i za sve zaposlene u otvorenim, kao i dezinfekcija ruku na ulazima, kako za učesnike i organizatore događaja, tako i za publiku. Potrebno je obezbediti beskontaktnu prodaju i plaćanje karata.

[rev_slider alias=“norland-novi-„][/rev_slider]

 

Dodatno, organizatori treba da se pridržavaju svih preventivnih mera pri organizovanju događaja, koje su dogovorene na sastanku premijerke Ane Brnabić i predstavnika pozorišta, bioskopa i manifestacija. Naime, moraju se nositi maske i poštovati fizička distanca od 1,5 metar, odnosno jednog praznog sedišta između ljudi. Određena je i adekvatna fizička distanca na događajima na otvorenom.

Takođe, odlučeno je da se nakon mnogo vremena, na temelju nešto povoljnije epidemiološke situacije, a u cilju očuvanja psihičkog zdravlja i socijalnog života korisnika, dozvole posete staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima. Posete su dozvoljene isključivo uz najstrože poštovanje svih preventivnih mera i protokola o posetama.

Krizni štab podseća sve građane da se epidemiološka situacija postepeno poboljšava, ali da je opasnost od zaraze virusom korona i dalje prisutna.

Do juče testirano 854.059 ljudi

U Srbiji je od četvrtka, 20. avgusta, do juče u isto vreme na korona virus testirano 11,618 osoba, od kojih je 169 osoba bilo pozitivno. Preminule su još tri osobe, broj hospitalizovanih pacijenata iznosi 1,194, a na respiratorima su 52 pacijenta. Do sada je u Srbiji na kovid-19 testirana 854,059 osoba, a potvrđeno je 30,378 slučajeva koronavirusa. Od početka epidemije umrle su ukupno 692 osobe. Procenat smrtnosti je 2,28, kažu u Ministarstvu zdravlja.

– Ukoliko naša disciplina ne bude bila na visokom nivou u narednom periodu, to će se vrlo jasno odraziti brojem pregleda i hospitalizovanih osoba u narednom periodu – navodi se u saopštenju. Neophodno je da građani i dalje nose maske u zatvorenim prostorima, redovno peru ruke, koriste dezinfikaciona sredstva i održavaju razdaljinu.

Krizni štab nastavlja da prati razvoj epidemiološke situacije i prilagođava preventivne mere trenutnom stanju. Veoma je bitno da i dalje budemo odgovorni prema sebi i drugima i poštujemo sve mere, jer ćemo samo tako svi zajedno doći do cilja, a to je konačna pobeda nad korona virusom – navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here