Дупло већи број оболелих у 2022. години него у целој претходној

Како се наводи у саопштењу Дома здравља "Др Младен Стојановић" изузетно велики број оболелих од covid - 19 инфекције, практично је паралисао рад Дома здравља.

937

БАЧКА ПАЛАНКА – Дом здравља „Др Младен Стојановић“ се минулих недеља суочава са великим проблемима у организацији рада. Како наводе у саопштењу епидемиолошка ситуација у Бачкој Паланци се може описати као ванредна.

„Изузетно велики број оболелих од covid – 19 инфекције, практично је паралисао рад Дома здравља. Ове године регистровано је 2800 оболелих, а целе прошле године око 5900. Оболевају и здравствени радници, те се хронични недостатак здравственог особља, одражава и на квалитет пружене услуге. Додатни проблем је чињеница да се обољевање полако прелива према старијим узрасним групама. Код старијих клиничка слика може бити тежа, због коморбидитета (других обољења), те се последично и број хоспитализација повећава. Током ове недеље удео старијих од 60 година у укупном обољевању више од 40 %.

Ковид амбуланта је изузетно оптерећена иако ради са максимумом капацитета (6 екипа, без педијатријског дела), а уради се око 300 прегледа на дан. Максималан број оболелих на дан је био 166, а ове недеље број позитивних благо опада и региструје се од 110-130 оболелих дневно. Вакцинација се и даље спроводи у амбуланти “Стари град” у Бачкој Паланци, махом су то друге и треће дозе вакцине, а број нововакцинисаних је занемарљив. Амбуланта ради пре подне, а само четвртком после подне“, наводи у саопштењу епидемиолог, др Мирјана Валан.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here