Бачка Паланка расписала тендер за реконструкцију Дневног боравка за децу са сметњама у развоју

Саопштење Општине Бачка Паланка

Представљање урбанистичког плана Дневног боравка, архивска фотографија

БАЧКА ПАЛАНКА – Расписан је тендер за реконструкцију и доградњу објекта МЗ „Братство“ у Бачкој Паланци, у ком ће по завршетку радова бити отворен Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју са територије општине, наводи се у саопштењу Општине Бачка Паланка.


Радови су вредни 71,6 милиона динара, а финансирају их заједно општина Бачка Паланка и Покрајинска влада. Из општинског буџета издвојено је 20 милиона динара, а из буџета Покрајине 51,6 милиона динара. Ове године биће инвестирано 59.250.000 динара, а преосталих 12.350.000 следеће године.

– Објекат се у потпуности реновира и дограђује. Уклања се стара ламперија, ламинат, кров. Санира се влага, поставља изолација у целом објекту. Гради се нова кровна конструкција и поставља кров. Биће уграђене нове електро, водоводне и канализационе инсталације. У складу са стандардима биће изграђени трпезарија, боравак и други садржаји за боравак корисника. У целом објекту ће бити постављена антиклизна гранитна керамика. Реконструишу се тоалети и пролагођавају потребама корисника. Уређује се ајнфорт. Уграђују рампе за особе са сметњама у развоју. Уграђује се нови алуминијумски прозори и врата. Рок за подношење понуда је 4. септембар 2023. године. Изузетно смо захвални Покрајинској влади што је подржала реализацију овог, за нашу локалну заједницу, врло важног пројекта – каже Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка.

Пројекат Дневног боравка ради се у сарадњи са родитељима и Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним особама.

– Да бисмо деци са сметњама у развоју обезбедили најбољу бригу и негу објекат ће бити прилагођен стандардима који најбоље одговарају потребама корисника. Ми смо још у децембру, приликом прављења буџета за ову годину, предвидели 10,5 милиона динара за пружање подршке свој деци са сметњама у развоју с територије наше општине. Наш задатак као локалне самоуправе је да обезбедимо све услове који ће сваком детету пружити прилику да оствари свој пуни потенцијал – каже Бранислав Шушница председник општине.

У општини Бачка Паланка очекују да ће радови почети у законом предвиђеним роковима, како би деца и млади до 26 година са територије општине Бачка Паланка добили простор за боравак, игру, дружење и учење.

Деци са сметњама у развоју која имају пребивалиште на територији општине, општина Бачка Паланка финансира услугу личног пратиоца до завршетка средње школе. Из општинског буџета се финансира и услуга личне помоћи којом се деци са сметњама у развоју пружа непосредна додатна образовна подршка у вртићу или школи. Финансирају се путни трошкови и путни трошкови њихових пратилаца деци која иду на додатну подршку дефектолога и логопеда у ОШ „Херој Пинки“ у Бачкој Паланци. А у договору са родитељима општина је за децу са сметњама у развоју обезбедила превоз до Средње школе „Милан Петровић“ у Новом Саду.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here