Ljubičasti novembar i ove godine u Bačkoj Palanci

Svetski dan prevremeno rođene dece - 17. novembar

858

Opština Bačka Palanka se i ove godine pridružuje obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece, 17. novembra.


Sedamnaesti novembar se obeležava kao Svetski dan prevremeno rođene dece. Opština Bačka Palanka se ove godine priključuje aktivnostima Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije, „Mali Div“ na taj način što će 17. novembra zgrada Muzeja grada Bačka Palanka i Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ biti osvetljena ljubičastom bojom.

Cilj aktivnosti je podizanje svesti javnosti o problemu prevremenog rađanja. Ova akcija poznata je i pod nazivom Ljubičasti novembar.

U svetu se prosečno jedna od 10 beba rodi pre vremena. U Srbiji, to je više od 4000 beba godišnje, odnosno 11 svakoga dana. Zato je, osim ljubičaste boje, simbol prevremeno rođene dece niz od 10 dečijih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizuje jednu prevremeno rođenu bebu od 10 rođenih.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.

Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću. Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška napredne medicinske tehnologije i visoko obrazovanih, iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka.

Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, 2010. godine osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“ koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece, tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice. Članovi Udruženja su volonteri, a projekti se finansiraju zahvaljujući donacijama i usmereni su na poboljšanje kvaliteta lečenja i nege prevremeno rođene dece i jačanje roditeljske uloge i prisustva u ovom teškom procesu.

Svi projekti se realizuju uz konsultacije sa medicinskim stručnjacima, zahvaljujući kojima su osmišljeni tako da konstruktivno i kvalitetno doprinesu zajedničkim naporima lekara i roditelja za što bolji iskod lečenja i razvoja prevremeno rođenih beba. Udruženje „Mali Div“ sarađuje sa drugim nacionalnim udruženjima širom Evrope i sveta, uz podršku Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi. (EFCNI)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here