Нови напад Шушнице на слободу јавног информисања и злоупотреба службеног положаја

Ново кршење Закона о јавном информисању

БАЧКА ПАЛАНКА – Данас (15.08.), по први пут након скандалозног напада на новинарску екипу БАП вести, и први пут након укупно 10 протеста незадовољних грађана, који се скоро свакодневно окупљају у Бачкој Паланци, јавности се путем саопштења обратио, Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка.

Иако су до сада БАП вести, као један од најугледнијих, најчитанијих и најгледанијих локалних медија у општини Бачка Паланка (и шире), добијали саопштења за медије Општине Бачка Паланка, путем мејла [email protected], овога пута саопштење није стигло само на наше мејл адресе. Провером смо утврдили да су наше мејл адресе скинуте са мејлинг листе медија којима се шаљу званична саопштења и најаве догађаја.

Мејлинг листа из које се види коме је упућено Саопштење за јавност Општине Бачка Паланка, а на којој се не налази мејл наше редакције [email protected]

Кршење Закона о јавном информисању

Овим потезом су се Општина Бачка Паланка, а највероватније и директни налагодавац, председник општине Бранислав Шушница, оглушили о Закон о јавном информисању.

Члан 4 овог закона говори о слободи јавног информисања:

  • Јавно информисање је слободно и не подлеже цензури.
  • Забрањена је непосредна и посредна дискриминација уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству.
  • Не сме се угрожавати слободан проток информација путем медија, као ни уређивачка аутономија медија, а нарочито вршењем притиска, претњом, односно уценом уредника, новинара или извора информација.
  • Физички напад на уредника, новинара и друга лица која учествују у прикупљању и објављивању информација путем медија кажњава се на основу закона.
  • Слобода јавног информисања не сме се повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења, својинских и других права, као ни утицајем и контролом над средствима за штампање и дистрибуцију новина или мрежама електронских комуникација које се користе за дистрибуцију медијских садржаја.

Поводом овог догађаја БАП вести ће предузети све мере како би добили адекватну правну заштиту од злоупотреба које су се данас догодиле.

Шушница напао медије на питање о неуклоњеним кабловима (ВИДЕО)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here