U toku renoviranje zgrade Opštine Bačka Palanka

Energetska sanacija zgrade Opštine Bačka Palanka

1200
Izvor: Opština Bačka Palanka

BAČKA PALANKA: U maju mesecu ove godine Opština Bačka Palanka od Ministarstva rudarstva i energetike dobila je sredstva za unapređenje energetske efikasnosti u javnim ustanovama. 


Opština Bačka Palanka prijavila se sa projektom energetske sanacije zgrade Opštine koja podrazumeva obimne radove. U pitanju je zamena kompletne stolarije, rekonstrukcija sistema za grejanje i rekonstrukcija ventilacionog sistema.

Za ove radove od Ministarstva su dobijena sredstva u iznosu od 18,5 miliona dinara, dok je Opština učestvovala sa 7,9 miliona dinara.

Radovi su počeli pre 20 dana, a rok za završetak je ukupno 60 radnih dana. Trenutno, zbog rekonstrukcije sistema za grejanje, u zgradi Opštine nema grejanja, pa opštinske službe rade do 14 časova, što će trajati još naredne nedelje. Nakon toga, radno vreme će biti od 07:00 do 15:00 časova. U toku su radovi na južnoj strani zgrade.

Kako kažu iz Opštine Bačka Palanka, tehno-ekonomska analiza, koja je sastavni deo konkursne prijave, je utvrdila velike uštede i povrat investicije u roku od 10 godina. Realizacijom celog projekta sanacije, objekat prelazi u energetski razred C, dakle u klasu energetski efikasnog objekta.

Opština, u skladu sa Zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju energije i Uredbom Vlade Republike Srbije, godišnje mora da štedi 1% primarne energije te realizacijom unapređenja energetskih svojstava zgrada javne namene, za koje plaća troškove energije, energenata i vode, treba da doprinosi tom cilju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here