Велике последице невремена, у Бачкој Паланци нема објекта који је остао читав

Овако је РТС пренео информације о последицама невремена у Бачкој Паланци. Хвала Милане!

Становници делова Бачке Паланке и околних села, која је навише погођена током невремена у среду и петак, већ три дана су без струје и воде. У току је укланање стабала и санација штете, а на терену је готово 400 људи. Штета се још процењује, а Влада Војводине на јучерашњој седници одобрила је 100 милиона помоћи за општину Бачка Паланка, као и 50 милиона за набавку грађевинског материјала.

Звук моторне тестере у скоро свакој улици општине. У Челареву, једном од најзеленијих села познатом по својим четинарима, нема куће без обореног стабла. Уз обалу Дунава, центар, девастиран је и парк дворца, далеко познат по свом енглеском врту. Деведесет радника јавних предузећа и даље укљања штету. Нема струје, нема ни воде.

Мештанин Миле Мандић каже да струје и воде нема још од прве олује. Додаје да више пута мора по воду само да би обавио личну хигијену.

У неверици су и Паланчани, на терену је, уз све јавне службе, чак 40 доборвољно-ватрогасних друштава из градова широм Србије. Уз асистенцију полиције и даље чисте путеве.

На шеталишту у Бачкој Паланци познати дрворед такође је уништен, као и све бандере на путу ка Дунаву. На језеру Тиквара недостаје бар 30 чамаца. Кажу нам овде да се за многима још трага.

Из језера вире потпљени чамци, док на другој обали нема скоро ни једног сплава, али ни једног купача на плажи, што је лети незамислива сцена, јер ако не чисте своју кућу, грађани помажу комшијама.

Већ су пријавили штету на више од хиљаду кућа, док је само у првој олуји оштећено 39 објеката јавне намене. Многе су без кровова, већина поплављена, лим се и даље склања са улица, а девастиран је и парк у центру града.

Председник Општине Бачка Паланка Бранислав Шушница истиче да нема зграде или приватне кућа која није оштећена. „Не зна се да да ли ће бити довољно средстава за обнову. Сви излазимо на терен, пописујемо, процењујемо штету и тада ћемо знати право стање“, додаје Шушница.

Како је ветар ломио и бетонске бандере, далеководи на неким местима покидани су у дужини од неколико километара, па је, уз Челарево и делове Бачке Паланке, без струје још неколико места.

Шушница очекује да ће се ускоро нормализовати снабдевање струјом и водом.

Уништено пола милиона стабала

Уз насеља, девастирана је и обала Дунава, а према грубим проценама „Војводина шума“, које би тек требало да утврде право стање, само у Бачкој Паланци уништено је пола милиона стабала.

„Реч је о површини од око 700 хектара шума. Можда и више након другог налета. Ово су подаци након првог налета, ту је било преко 200 хиљада кубика. Дакле, реда величина да би упоредили, читаво подручје јужне Бачке обнаваља око 100 хиљада кубика“, каже извршни директор за шумарство, ЈП „Војводина шуме“ Марко Маринковић

Уз шуме, страдали су и пољопривредни усеви, али и Национални парк „Фрушка гора“, а подаци о штети се тек очекују. Приоритет ће бити обнова школа и вртића у Покрајини, где је у два невремена оштећено њих 80.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here