Зашто и Бачка Паланка није увела ванредну ситуацију?

Можда није касно да се ова ОДЛУКА донесе и сад

Фото: Адријан Вукојевић

У градовима Нови Сад и Сремска Митровица, као и у општинама Шид и Рума проглашена је ванредна ситуација због последица олујног невремена које се десило средином ове недеље.


Иако је незапамћено невреме у среду (19.07.), у поподневним часовима понајвише захватило општину Бачка Паланка, а олујни ветар праћен обилним падавинама је кидао дрвеће, кровове и бандере, Општина Бачка Паланка није увела ванредну ситуацију. Бачкопаланчани су уверени да је управо Бачка Паланка претрпила највећу штету, како на приватним објектима, усевима, тако и на јавним објектима и инфраструктури (путној, електричној, телекомуникационој …). Призори који се могу видети на објављеним фотографијама на локалним средствима информисања и на друштвеним мрежама о штети у Бачкој Паланци и Челареву изгледају апокалиптично.

Једна од најчешћих тема након невремена у Бачкој Паланци је да се на националним информативним сервисима Бачка Паланка није ни споменута и да је Општински штаб за ванредне ситуације МОРАО да прогласи ванредну ситуацију у општини Бачка Паланка и о томе обавести јавност.

ФОТО: Адријан Вукојевић

Да појаснимо, да ванредна ситуација значи употребу посебних мера, додатних снага и средстава у отклањању последица изазваних у овом случају олујим невременом. Управо је Општина Бачка Паланка је употребила посебне мере и додатне снаге. Ангажована су сва јавна предузећа, жандармерија, ватрогасци, добровољна ватрогасна друштва, ДТД, шумарија … али ОДЛУКА о проглашењу ванредне ситуације је изостала.

Можда ће ова, за сада изостављена одлука бити и једна од пресудних када се буду додељивала средства за санацију последица овог невремена на вишим органима власти (Република и Покрајина). Можда није касно да се ова ОДЛУКА донесе и сад.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here