Илок: Урушио се део средњовековне тврђаве

Фото: Facebook/Grad Ilok-službena stranica grada Iloka

Десетак метара средњовековних зидина у старом градском језгру Илока урушило се прошле ноћи па из Града позивају грађане да се не приближавају томе делу зидина на којима траје грађевинска обнова, преноси ХРТ.


Реконструкција зидина старе градске језгре у Илоку део је пројекта Реконструкција зидина, зграде Житнице, Подрумареве куће и фрањевачког самостана у Илоку, вреднога више од 67 милиона куна од чега 50,4 милиона неповратног новца из Оперативног програма „Конкурентност и кохезија“ у финансијском раздобљу од 2014. до 2020.

Из Градског музеја Илока новинарима су изразили жаљење што се урушио дио зидина, напомињући како је обнова у надлежности Града Илока те да Музеј није имао увид у ток и планове обнове.

– Ово је била уобичајена техника стабилизације темеља и до сада је преко 150 метара темеља учвршћено на овај начин, међутим овде се нешто догодило и дошло је до урушавања. Тачан узрок ћемо знати тек када надзор и стручне службе нам кажу што је могући узрок, рекла је Марина Будимир, градоначелница Илока.

Из Града Илока су известили да им још нису јасни узроци због којих се урушио део зидина на којима траје обнова, али то ће се ускоро знати јер су стручне службе на терену.

Грађанима је препоручено да се не приближавају том делу зидина због могућег новог урушавања.

Пројектом „Реконструкција зидина, зграде Житнице, Подрумареве куће и фрањевачког самостана у Илоку предвиђена је реконструкција средњовековних градских зидина, објекта Подрумарева кућа и зграде Житнице у власништву Илочких подрума те три крила фрањевачког самостана.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here