Да ли ће бити потребно увођење нових ковид мера у школе

Заказан састанак Тима за школе

379
Foto: Pixabay

Састанак Тима за школе најављен је за четвртак (18.8). Чланови тог тела, епидемиолози Института „Батут“ и Министарсвта просвете, анализираће актуелну епидемијску ситуацију и да ли је потребно евентуално увођење неких противепидемијских мера.


Из Министарства просвете за Euronews Србија су рекли да ће школска година почети онако како је планирано, Календаром образовно васпитног рада, 1. септембра. Они су на тај начин демантовали наводе да је могуће одлагање школске године на недељу дана.

Тим за школе већ је имао један састанак 9. августа и тада је, на основу анализе тренутне епидемиолошке ситуације, процењено да школска година може да почне 1. септембра, као што је предвиђено.

Након првог састанка, помоћник министра просвете Милан Пашић, рекао је за Euronews Србија да је сагледана целокупна ситуација и да су од епидемиолога из Батута добили мишљење да наставна година може да почне 1. септембра, као што је предвиђено.

„Никаквих померања неће бити. Нико не треба да брине. Имаћемо још један састанак Тима за школе до краја августа. Циљ нам је да непосредна настава функционише. Уколико неке мере буду увођене, школе ће бити благовремено обавештене о томе“, рекао је тада Пашић.

Тиодоровић: Епидемијска ситуација несигурна

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић оценио је да је тренутна епидемиолошка ситуација несигурна, али да је међу зараженима мали број деце школског узраста.

„Ако та ситуација потраје до септембра највероватније ће школе почети на време. То је важно јер су деца много изгубила током претходне две и по године у квалитету наставе. Очигледно да боље подносе ове подсојеве него одрасли. На седници Тима за школе биће анализирана актуелна ситуација, како би почетак школске године протекао како треба“, рекао је Тиодоровић.

Он је навео да је сада велика одговорност на руководству школе, наставницима и родитељима да се створе услови да настава добро функционише.

„То значи да, ако је неопходно, не буде 30 ученика у одељењу већ 15, да родитељи буду одговорни и не шаљу децу са повишеном температуром у школу. На тај начин ћемо омогућити да школа функционише. Са друге стране просветни радници морају да пазе на своје здравље“, истакао је он.

Упитан да ли је завршено са онлајн наставом која је често примењивана током епидемије Тиодоровић сматра да више нема потребе за учењем на даљину.

Уколико се настави тренд повећања броја заражених или хоспитализованих на високом нивоу, сматра да на јесен треба увести обавезно ношење маски у затвореном.

Одлуке на недељном нивоу

Иначе, Тим за школе формиран је прошле године на основу закључка Кризног штаба за борбу против вируса корона. Задатак Тима је био да прати и анализира актуелну епидемиолошку ситуацију и на основу тога доноси одлуке како ће бити организована настава у школама. Формирао га је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. Састанцима присуствују епидемиолози из Батута, али и представници Министарства просвете, а повремено и представници медицинског дела Кризног штаба.

Током прошле школске године Тим за школе сваког четвртка имао је састанак где је анализирана актуелна епидемиолошка ситуација и на основу тога планирано како ће се настава организовати наредне недеље. Директори школа су закључке добијали у петак до 12 сати.

Зависно од броја заражених у локалној самоуправи, али и међу ученицима настава је у школама организована по „семафор моделу“. Семафор модел је уведен како би ђаци у јеку епидемије што дуже остали у школским клупама. Настава је организована непосредно, по комбинованом моделу и онлајн. Семафор модел је током године више пута коригован. Последња варијанта подразумевала је да ученици једног одељења прелазе на комбиновани модел уколико имају најмање два заражена ученика.

Комбиновани модел наставе траје пет календарских дана. Уколико се у групи појаве најмање три заражена ученика, група прелазе на онлајн наставу у трајању од пет дана.

Не одлаже се почетак школске године

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here