Данас је други дан Божића и Сабор пресвете Богородице

Обичај је да се примају гости и обилазе људи

Празник који је најстарији од свих празника Богородице, назива се Сабором, јер се сабирају сви верници, да прославе Деву Марију.


Српска православна црква (СПЦ) и њени верници данас обележавају други од три дана Божића, који је посвећен Сабору пресвете Богородице. У црквеном календару и овај дан је означен црвеним словом.

Православни верници Божић славе пуна три дана, а сваки има своје име. Први дан најрадоснијег празника православаца је Божић, други је Божији дан, посвећен Богородици, а трећи Стевандан.

По обичајном календару, та три дана кућа се не чисти, поготово не метлом.

Другог дана празника Рођења сина Божијег слави се Пресвета Богомајка у знак захвалности зато што је родила Спаситеља људског рода. Празник који је најстарији од свих празника Богородице, назива се Сабором, јер се сабирају сви верници, да прославе Деву Марију.

Назива се и Божји или Средњи дан, и проводи се свечано, у знаку солидарности, милосрђа, пријатељства. Обилазе се кумови, пријатељи и комшије, примају гости.

Још се понегде задржао обичај коледа. Група маскираних младића обилази куће, певају коледарске песме, желећи домаћинству здравље и напредак. Понегде млади у насељу, порти или на раскршћима играју у колу, док други на тркама, на окићеним коњима, „вијају“ Божић.

Невесте одлазе у свој род где остају неколико дана.

Трећег дана Божића, слави се Свети архиђакон и првомученик Стефан, кога бројне породице празнују као крсну славу.

Празновање траје до малог Божића, односно 14. јануара. Не пости се до Крстовдана. При сусрету људи се поздрављају традицоналним божићним поздравом, рукују и љубе.

У храмовима и црквама широм земље данас ће бити одржане свете и вечерње литургије.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here