„Постоје фактори да сукоб у Израелу постане регионални“

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић: За нама је мирнија ноћ у дистриктима централног дела Израела

Фото: EPA

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић рекао је данас да бомбардовања Израела из правца Сирије и Либана могу детонирати ситуацију на Блиском истоку, као и да постоје фактори да сукоб постане регионални.


„За нама је мирнија ноћ у дистриктима централног дела Израела, после бурног претходног дана када су сирене у више наврата обавештавале о масовном гранатирању централног дистрикта“, рекао је Николић за ТВ К1.

У јужном дистрикту је, како каже Николић, сасвим друга ситуација, мислећи на град Ашкелон.

„Посебно индикативно и забрињавајуће је то што је јуче било првих бомбардовања из правца Сирије. Дан пре тога је било је бомбардовања из Либана. Све ово појачава утисак да је могуће детонирање стања и да постоје фактори да ово прерасте у регионални сукоб који би имао велике међународне импликације“, рекао је конзул.

Објаснио је да би то имплицитно довело до укључивања најзначајнијих фактора светске политике и геостратешких питања у даљи ток догађаја.

„Статистика је из дана у дан све суморнија, а према подацима овдашњег Црвеног крста погинулих је преко 1.200 људи и 2.700 рањених. Број киднапованих Израелаца је прешао 200“, навео је он.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here