Како ће се од јануара усклађивати пензије – шта предвиђају измене закона

Деценију раније, дотација пензија из буџета била је 48 одсто, сада је 11 процената

Фото: Getty images

Буџет пензијског фонда за идућу годину тежак је близу 900 милијарди динара. Од почетка године, фонд је наплатио 13,5 милијади динара доприноса – више од планираног, због чега му је ребалансом смањена дотација. Уз такво стање финансија усвојене су и измене ПИО закона, по којима од јануара, уз швајцарску формулу, имамо још два модела усклађивања пензија, преноси РТС.


Деценију раније, дотација пензија из буџета била је 48 одсто, сада је 11 процената.

„Фонд ПИО од маја није повлачио средства за исплату пензија за категорију запослених. То је јако важно напоменути, јер они чине 85 одсто корисника пензија“, истиче Реља Огњеновић, заменик директора Фонда ПИО.

Чак је у овогодишњем ребалансу буџета, како наглашава Саша Стевановић, државни секретар у Министарству финасија, за 11,5 милијарди смањен трансфер ка пензијско-инвалидском осигурању, односно ка фонду.

„И оно што је јако битно, ових 4,8 милијарди динара, колико је нето ефекат увећане пензије од 9 одсто ће у потпуности бити покривен из доприноса“, указује Стевановић.

По ком моделу ће се обрачунавати следеће повишице пензија, укључујући и јануарску, зависиће од тога, који проценат БДП-а одлази на исплату пензија.

У овом тренутку удео пензија у бруто домаћем производу је 9,3 одсто. То значи да је најављена јануарска повишица пензија базирана искључиво на усклађивању пензија са растом зарада.

У ситуацији када је тај удео између 10 и 10,5 одсто, на снази ће бити садашња швајцарска формула, по којој плате и цене подједнако утичу на повећање пензија.

Ако расходи премаше 10,5 одсто, пензије ће се усклађивати искључиво с кретањем цена.

„Овај механизам такозване надограђене швајцарске формуле замишљен је тако да може да издржи не само следећу годину, већ и пар следећих деценија“, каже члан Фискалног савета Никола Алтипармаков.

Када је започела реформа пензијског система, имали смо готово исти број пензионера и радника, данас, на једног пензионера долази 1,8 запослених.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here