Мирна ноћ на северу Косова и Метохије, Срби и даље на барикадама

Срби остају на барикадама - већ пети дан.

Фото: РТВ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – На северу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно, али је ситуација и даље напета. Барикаде Срба који протестују због хапшења бившег полицајца Дејана Пантића улазе у пети дан.


Север Космета блокирала је и косовска полиција, а преко прелаза Брњак и Јариње не може се ни пешке. Неопходни лекови за ухапшеног Дејана Пантића преко Еулекса су достављени тек после четири дана од хапшења.

Канцеларија Еулекса на Косову и Метохији потврдила је да је омогућен транспорт лекова неопходних за лечење бившег припадника косовске полиције Дејана Пантића, те да је мисија предала лекове команданту косовске полиције у Лепосавићу.

„Мисија је у контакту са косовском полицијом, Специјалним тужилаштвом у Приштини, Посебним одељењем Основног суда у Приштини, као и са адвокатом господина Пантића. У складу са својим мандатом, Еулекс прати овај случај како би проценио како се њиме баве косовске власти“, наводи се у одговору достављеном Танјугу.

Премијерка Ана Брнабић позвала је Брисел да помогне да се Дејан Пантић пусти из притвора.

У међувремену, Срби остају на барикадама – већ пети дан.

Мисија НАТО на Косову (Кфор) саопштила је да помно прати дешавања на северу КиМ и да је у блиском контакту са представницима Београда и Приштине, преноси Косово онлајн позивајући се на портал Репортери.

Према наводима портала Репортери, Кфор није одговорио да ли ће учествовати у уклањању барикада на северу.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је у Приштини да је најбољи начин да се барикаде на северу Косова и Метохије уклоне политичким договорима, а не булдожерима.

Специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да се САД категорички противе повратку српских снага на север Косова и Метохије.

„Ми то категорички одбацујемо. Ми то уопште не подржавамо“, рекао је Ескобар у интервјуу за Радио слободна Европа.

На то је реаговала Ана Брнабић, истичући да је Ескобар још један низу политичара који су недвосмислено против важећих резолуција Савета безбедности УН.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here