Попусти за струју – ко може бити енергетски угрожен купац

Који су критеријуми за стицање статуса енергетски угроженог купца?

Фото: Pixabay

Влада Србије објавила је Уредбу којом је дефинисала шта је потребно да би неки појединац стекао статус енергетски угроженог купца. У односу на број чланова домаћинства, укупан месечни приход домаћинства одређен је према подацима о минималној потрошачкој корпи за трочлано домаћинство, објавила је Влада Србије у Уредби.


Енергетски угрожени купац стиче право на умањење месечне обавезе за одређене количине струје, природног гаса или топлотне енергије.

Како је у својој Уредби одредила Влада Србије, за добијање статуса енергетски угрожено купца, приходи за домаћинство одређени су у следећим износима:

1) за домаћинства са једним чланом до 21.074,68 динара;

2) за домаћинства са два члана до 33.402,13 динара;

3) за домаћинства са три члана до 45.729,58 динара;

4) за домаћинства са четири члана до 58.057,03 динара;

5) за домаћинства са пет чланова до 70.384,48 динара;

6) за домаћинства са шест чланова до 82.711,93 динара;

7) за домаћинства са више од шест чланова, за сваког додатног члана додаје се 12.327,45 динара.

Доспели дуг за електричну енергију, природни гас или топлотну енергију, како се наглашава, не искључује право на стицање статуса енергетски угроженог купца.
За одређивање укупног месечног прихода домаћинства узимају се у обзир сва примања и приходи појединца и породице који су утврђени у складу са прописима.

Укупан месечни приход домаћинства усклађује се са индексом потрошачких цена у претходних шест месеци, на основу података Републичког завода за статистику, два пута годишње, од 1. априла и 1. октобра текуће године.

Критеријуми за стицање статуса енергетски угроженог купца су: материјални положај, укупан месечни приход домаћинства, број чланова домаћинства, имовинско стање, остварено право на новчану социјалну помоћ или дечији додатак или увећани додатак за помоћ и негу другог лица, као здравствено стање члана домаћинства.

Имовинско стање за добијање статуса енергетски угроженог купца, како се додаје, подразумева да домаћинство не поседује други стан осим стана максималне површине који одговара броју чланова домаћинства.

Укупне површине станова које се рачунају приликом доделе статуса су следеће:

1) за једночлано домаћинство до 40 квадрата;

2) за двочлано домаћинство до 58 квадрата;

3) за трочлано домаћинство до 66 квадрата;

4) за четворочлано домаћинство до 74 квадрата;

5) за петочлано домаћинство до 87 квадрата;

6) за шесточлано и веће домаћинство до 96 квадрата.

Остали критеријуми

Сеоско домаћинство може имати у својини један стан и стиче статус енергетски угроженог купца без обзира на површину тог стана.

Домаћинство чији су чланови остварили право на новчану социјалну помоћ, дечији додатак или увећани додатак за помоћ и негу другог лица стиче статус енергетски угроженог купца по основу акта надлежног органа о стеченом праву.

Домаћинство на основу здравственог стања стиче статус енергетски угроженог купца, ако члан домаћинства користи медицинске апарате или уређаје неопходне за одржавање здравља. И то такве уређаје за чији рад је потребно напајање из електродистрибутивне мреже и коме обуставом испоруке електричне енергије може бити угрожен живот или здравље.

На основу чињеница утврђених у поступку, локална самоуправа, у року од 30 дана од дана подношења захтева, доноси решење о стицању статуса угроженог купца или решење којим се тај захтев одбија.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here