Повукло се 25 одсто полиције из општина на северу Косова и Метохије

Повлачење је почело у среду увече, на основу одлуке привремених приштинских институција

Извор: РТК/архива

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Такозвана Косовска полиција смањила је број својих припадника за 25 одсто у општинама на северу КиМ, саопштио је данас командант полиције за регион север Ветон Ељшани.


Повлачење је почело у среду увече, на основу одлуке привремених приштинских институција из три општинске зграде у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу.

„Након што је руководство полиције прихватило одлуку владе, почело је њено извршење. Одлука владе почела је јуче, а окончана је данас“, рекао је Ељшани у саопштењу приштинским медијима.

Како се наводи смањење броја полицајаца је део плана од четири тачке, којим је предвиђено повлачење 25 одсто припадника такозване косовске полиције.

Влада привремених приштинских институција је у уторак саопштила да је, након састанка главног преговарача Бесника Бисљимија са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком, пристала да одмах за 25 одсто смањити присуство полиције у и око општинских зграда на северу Косова и Метохије, као и да ће одржати ванредне изборе у четири општине на северу након лета.

Поред тога, косовска полиција ће по потреби, заједно са Еулексом и Кфором, процењивати безбедносну ситуацију и размотрити могућност даљег смањења присуства полиције у и око зграда општина.

У саопштењу приштинске владе се додаје да ће Европска унија позвати главне преговараче у Брисел, у циљу финализације плана редоследа Споразума о нормализацији, након чега ће, како се наводи, почети имплементација свих чланова споразума.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here