Познато како ће законски бити регулисани е-тротинети

Ко, куда и којом брзином ће смети да га вози

Foto: Canva

Електрични тротинети, који се годинама возе без икаквог реда и ограничења, коначно ће бити законски регулисани.


Новости пишу да ће се дефинисати као лако превозно средство, чија ће максимална брзина на коловозу бити 25 километара на час, а користиће исте стазе и траке као бициклисти. Само у посебним ситуацијама, моћи ће да буду на путу.

Ово, како „Новости“ сазнају, пише у предлогу Измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја, који би ускоро могао да се нађе у скупштинској процедури.
Према речима Златка Беленцана, помоћника начелника Управе саобраћајне полиције, овим актом регулисаће се кретање свих ових превозних средстава која стручњаци називају „микромобилност“.

„Наш предлог је да правила која важе за бициклисте у саобраћају, важе и за тротинете. То значи да би могла да их возе деца од 12 година, с тим да би користили саобраћајне површине са бициклистима, док би у одређеним условима били на коловозу. Брзина од 25 километара важи за коловоз, док ће на тротоару морати да се прилагоде кретању пешака, односно да иду између три и пет километара на час. Тражили смо да се носе светлоодбојни прслуци током вожње на тротоару. Возачи тротинета нису свесни да су у предности у односу на пешаке, и по брзини и по конструкцији, а себе сврставају међу њих. Јер, ударац тротинета који се креће 15 километара на сат може бити погубан за дете или старију особу, ако их обори“, каже Беленцан.

Појашњава да је Управа саобраћајне полиције, управо због оваквих ситуација, желела да кроз измене и допуне, ову, условно речено новонасталу ситуацију у саобраћају и нека нова средства уведе у регуларне токове. Иако о законским регулативама на ову тему Управа саобраћајне полиције размишља још од 2019. године, Златко Беленцан каже да је требало поштовати низ других мишљења, као и препорука ЕУ.

„Неко ће се питати зашто ово нисмо урадили раније. Међутим, ми као кандидат за чланство у ЕУ морамо поштовати директиве европског законодавства које такође нису биле јединствене када су у питању електрични тротинети. Чекали смо да се ЕУ усагласи и сада је та микромобилност, односно електрични тротинет дефинисан као лако превозно средство. Обратили смо се стручњацима машинских и техничких наука и професорима Саобраћајног факултета. Било је различитих приступа, неки су мислили да не треба да га означимо као возило, али ми га морамо квалификовати тако јер постоји неко ко управља њиме. Мораћемо бити обазриви по питању ставке да ли је то средство за превоз људи, јер европско законодавство то још увек није дефинисало“, каже саговорник београдског листа.

Колике ће бити казне и за које ће све прекршаје бити санкционисани возачи тротинета, још није дефинисано. На основу овог предлога, Управа саобраћајне полиције израдиће нацрт Закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја, који ће прво проћи стручну расправу, а после ће бити прослеђен Влади Србије, која ће одлучивати о његовој примени.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here